ORTADOĞU BASINI ÖRNEĞİNDE TÜRK DIŞ POLİTİKASINDA KAMU DİPLOMASİSİ VE YUMUŞAK GÜÇ SÖYLEMİ - GÜNEK, ABDULSEMET (Fırat Üniveristesi, 2011)
Türkiye ile Ortadoğu ülkeleri arasındaki ilişkiler 1990'lı yıllardan itibaren yeni bir boyut kazanmıştır. İlk kez 1990 yıllarda ortaya atılan Türkiye'nin Ortadoğu'da model ülke olduğu iddiası, 2000'li yıllardan sonra yeniden gündeme getirilmiştir. Yeni süreçte Türkiye'nin Ortadoğu'da gittikçe artan bir etkisinin bulunduğu uluslararası ilişkiler uzmanları ve siyasetçiler tarafından sıklıkla dillendirilmeye başlanmıştır. Değişen politik süreçlere bağlı olarak Ortadoğu bölgesinde Türkiye'ye ilişkin algılarda dönüşüm yaşandığı iddia edilmektedir. Ortadoğu ülkeleri tarafından Türkiye imgesinin kod açılımındaki olumluluklar kamuoyunda sıkça tartışılmaya başlanmıştır.Ortadoğu Coğrafyasında Türk dış politikasına bakışın dönüşümü bu dönüşümün etkileri ve sebepleri farklı tarihi ve kültürel gerçekliğe dayanmaktadır. Türkiye ile Ortadoğu ülkeleri arasındaki ilişkiler tarihi ve kültürel bir geçmişin ve gerçekliğin devam eden gelen bir boyutunu yansıtmaktadır. Bu algılar özellikle iki nokta üzerinde yoğunlaşmaktadır: Bunlar Türkiye siyasetinin, halkının ve kamuoyunun bölgeye yönelik tutum ve algılarına Ortadoğu ülkelerinin göstermiş olduğu pozitif yada negatif reaksiyonlar ile Ortadoğu bölgesindeki ülkelerin iç politik, kültürel ve siyasal perspektifi doğrultusunda meydana gelen tutumlardır. Bu algıyı yöneten, yönlendiren ve kimi zaman da yeniden inşa eden temel etmende politika yapıcılar, kamuoyu önderleri ve bu bağlamda medyadır. Bu algıların yönetilmesi, yönlendirilmesi ve kimi zaman da yeniden inşa edilmesinde siyasal erkler, kamuoyu önderleri ve bu bağlamda medyanın önemli bir rolü bulunmaktadır. Bu bağlamda sosyal, kültürel ve siyasi olaylara medyanın verdiği tepki kamuoyunu yönlendirebilme potansiyeline sahiptir.Türkiye algısının Ortadoğu coğrafyasındaki dönüşümüne önemli bir neden olarak da Türkiye'nin dış politikada kamu diplomasisi yöntemlerini benimsemesi gösterilmektedir. Dış politikada klasik diplomasiden farklı araç ve yöntemlere sahip kamu diplomasisi uygulamalarının Türkiye'nin Ortadoğu'da artan yumuşak gücünün tanımlayıcısı olduğu iddia edilmektedir. Bu bağlamda çalışma etkileri itibariyle söylem boyutunda yürütülen Türkiye'nin Ortadoğu'da artan yumuşak gücünü Ortadoğu basını açısından ele almaktır. Türkiye kamuoyunda dile getirilen ?Türkiye'nin Ortadoğu ülkelerindeki siyasi etkisi artmaktadır.? şeklindeki iddiayı Ortadoğu basını üzerinden incelemektedir. Çalışma Bu bağlamda Türkiye imgesinin ve Türk dış politikasının Ortadoğu'nun farklı ülkelerindeki basın organlarında nasıl algılandığı ve bu algıya bağlı olarak ne tür değerlendirmeler yapıldığını incelemektedir.Anahtar Kelimeler: Kamu Diplomasisi, Türkiye'nin Yumuşak Gücü, Ortadoğu'da Türkiye Algısı, Ortadoğu Basını,

The relations between Turkey and the Middle East countries have acquired a new dimension since the 1990s. Turkey?s being a model country in Middle East claim which has been made in the 1990s for the first time has been brought into question again after 2000s. In the new processes, it has often been put into words by the international relations experts and the politicians that Turkey has an increasing effect on Middle East. In relation with the changing political processes, it has been claimed that in Middle East region there is a conversion in the perceptions regarding Turkey. The positivenesses in the code initiative of the Turkish image has been started to be discussed often by the Middle East countries.In the Middle East geography, conversion of the insight to Turkish foreign policy, effects and reasons of this conversion base on different history and cultural reality. The relations between Turkey and the Middle East countries reflect a continuous dimension of a historical and cultural history and reality. These perceptions centre especially upon two points: These are the positive or negative reactions which the Middle East countries make regarding the attitudes and perceptions, which belong to the Turkey politics, public and public opinion, regarding the region; and the attitudes which have occurred in line with the domestic political, cultural and political perspective of the countries in the Middle East region. The main factor managing, directing and sometimes rebuilding this perception are policy makers public opinion leaders and the media, within this context. Political powers, public opinion leaders and the press, within this context, have an important role in managing, directing and sometimes rebuilding these perceptions. Yet, the press reaction regarding the social, cultural and political events has a potential to direct the public opinion.One of the factors of the conversion, in the Middle East, of the Turkish perception is indicated to be Turkey?s adopting the public diplomacy method in the foreign policy. The public diplomacy implementations, in the foreign policy, having means and methods different than the classical diplomacy have been claimed to be the definer of the Turkey?s increasing soft power in Middle East. Within this concept, the work is to approach the Turkey?s increasing soft power, which is carried out in terms of discourse, in Middle East in terms of public opinion due to its effects. Turkey aims to test, on addressee level, the ?Turkey?s political effects on the Middle East countries are increasing.? claim mentioned in the public opinion. Within this concept, it aims at measuring how the Turkish foreign policy is perceived in the different countries of Middle East and which kind of reactions are made regarding this perception.Key Words: Public Diplomacy, Soft Power of Turkey, Turkey perception, Middle East
Public diplomacy in Turkish foreign policy and soft power discourse of Turkey: Middle East press example between 2007-2010
Keywords: İletişim Bilimleri