FEN LİSESİ VE SPOR LİSESİ ÖĞRENCİLERİNİN İLETİŞİM BECERİLERİNİN İNCELENMESİ - YILDIRIM, FETHİ (Fırat Üniveristesi, 2015)
Bu araştırmada, Fen lisesi ve Spor lisesi öğrencilerinin iletişim beceri düzeyleri incelenerek, bu öğrencilerin okul bazında aldıkları eğitimin iletişim becerisi algılarını etkileme düzeyini tespit etmek, sosyo demografik değişkenlerin etkisini belirlemek ve ortaya çıkan iletişim düzeyine göre çözüm önerileri sunmak amaçlanmıştır. Araştırmanın evrenini, Elazığ il merkezinde bulunan spor derslerinin ağırlıklı olduğu ve seçme sınavı ile öğrenci alan Kaya Karakaya Spor Lisesi ve en yüksek teog puanıyla öğrenci alan Kaya Karakaya Fen Lisesi ile Cemil Meriç Fen Lisesi oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini, Kaya Karakaya Spor Lisesi ve mevcut iki fen lisesinde en köklü ve teog sınavından en yüksek puanla öğrenci alan Kaya Karakaya Fen Lisesi oluşturmaktadır. Bu araştırmada, Ersanlı ve Balcı (1998) tarafından geliştirilen iletişim becerileri envanteri kullanılmıştır. Ölçeğin Cronbach Alpha katsayısı 72, bulunmuş ve envanter likert tipi 70 sorudan 45 soruya indirgenmiştir. Araştırma verilerini spor lisesinden 114 ve fen lisesinden 196 öğrencinin verileri oluşturmaktadır. Verilerin analizinde, IBM SPSS 21,0 programı kullanılarak, frekans dağılımları, tek yönlü varyans analizi, t – testi ve Tukey HSD kullanılmıştır. Önemlilik düzeyi (alfa yanılma düzeyi) olarak p<0.05 alınmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre; spor lisesi öğrencilerinin, zihinsel ve davranışsal iletişim becerilerinde, fen lisesi öğrencilerinin ise duygusal iletişim becerilerinde daha etkili olduğu, bayanların iletişim beceri düzeylerinin erkeklere göre daha yüksek seviyede olduğu ayrıca iletişim becerisinde 12. Sınıflar lehine anlamlı bir sonucuna varılmıştır. Bu sonuçla; Spor derslerinin ve sportif aktivitelerin, öğrencilerin iletişim beceri düzeylerini olumlu yönde etkilediği ayrıca iletişim becerilerinin gelişiminde önemli rol oynadığı, kültür derslerinin ise duygusal iletişim becerilerinde daha etkili olduğu görülmektedir.

In this study, it is aimed to determine the level of effect in communication skills perception on a school basis education by observing the students' communication skills level at Science High School and Sport High School, to state social - demographic variables and present solution recommendations according to generated communication level. Kaya Karakaya Sports School and Kaya Karakaya Science High School and Cemil Meriç Science High School Which accept students according to teog grades and which are located in The Elazığ City center in the second term of 2013-2014 academic year, create the population of the Research. Kaya Karakaya Sports High School and Kaya Karakaya Science school which accepts students who get higher grades from teog between the existing schools create the sample. In this study, communication skills inventory which was developed by Ersanlı and Balcı (1998) is used. Inventory consists of 45 Likert-type questions. In this study, Cronbach's alpha coefficient, has been identified as 83. Research data is formed by the data of 114 students of Sports High School and 196 students of Science High School. In Analyzing Data IBM SPSS 21,0 software was used. Frequency distributions, one-way analysis of variance (One-Way ANOVA) t - test was performed. p <0.05 was taken as Significance level (alpha error level). According to the results of the study, the students of sport High School are more effective at cognitive and behavioral communication skills on the other hand the students at science High School are more effective at sensual communication skills; females' communication skills' is at a higher level than males, and also a positive significant result on behalf of 12th Grade students are concluded. With these results, it is understood that sport courses and activities effect students' communication skills in a positive way and acts an important role on the development of their communication skills where as culture courses are more effective in their sensual communication skills.
Observation of communication skills of students at science high school and sport high school
Keywords: Eğitim ve Öğretim; Spor