Turkish Language Teachers’ Competencies in Special Field: A Case Study - Şengül, Kübra; Alkaya, Ercan (My University, 2016)
Bu çalışmada ilkokul 4.sınıf öğrencilerinin davranış halinegetirmesi gereken sorumluluğu nasıl tanımladıklarını vesorumluluklarını yerine getirip getirmeme durumlarına ilişkinduygularını belirlemek amaçlanmıştır. Nitel olarak tasarlanan buaraştırmada veriler, 20 kız, 20 erkek öğrenciden yarı yapılandırılmışgörüşme formu ve öğrencilere çizdirilen resimlerle elde edilmiştir.Araştırma sonuçlarına göre; öğrencilerin sorumluluğu çoğunluklabilişsel düzeyde ödevini yapan çocuklar ve verileni yerine getirenkişiler olarak tanımladığı tespit edilmiştir. Öğrenciler sorumluluklarınıyerine getirdiklerinde yaşadıkları duyguları mutlu olmak, güvenilirolmak, gurur duyma ve takdir edilme olarak belirtmişlerdir. Ayrıcaverilen görevi yerine getirdikleri zaman rahatladıklarını, çevredeolumlu sonuçlarla karşılaştıklarını ifade etmişlerdir. Öğrencilersorumlu oldukları davranışları yerine getirmediklerinde ise üzüntü,gözden düşme korkusu, huzursuzluk, mutsuzluk, kaygı ve başarısızlıkduygusu yaşadıklarını belirtmişlerdir.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları