ÖĞÜTÜLMÜŞ ANDEZİT KULLANILARAK ÜRETİLEN KENDİLİĞİNDEN YERLEŞEN HARÇLARIN MÜHENDİSLİK ÖZELLİKLERİ - BOZCAN, EMRE (Fırat Üniveristesi, 2023)
Bu tez çalışması, andezit tozu ve silis dumanı kullanılarak üretilen kendiliğinden yerleşen harçların (KYH) dayanıklılığını ve mekanik performansını araştırmayı amaçlamaktadır. Bu doğrultuda, 4 farklı seri harç numunesi üretilmiştir. Bu numuneler, kontrol karışımı ile birlikte %5, %10, %15, %20, %25 ve %30 oranlarında andezit tozu ikamesi içeren ikili karışımlar ile %5, %10 ve %15 oranlarında silis dumanı ve %5, %10, %15, %20 ve %25 oranlarında andezit tozu ikamesi içeren üçlü karışımlardan oluşmaktadır. Üretilen taze ve sertleşmiş harç numuneleri üzerinde işlenebilirlik ve dayanım deneyleri gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, 90 gün kür süresi sonunda yüksek sıcaklıklara (300°C, 600°C ve 900°C) maruz bırakılan numunelerin dayanım değerleri karşılaştırılmıştır. Yapılan çalışmalar sonucunda, andezit tozu ve silis dumanının birlikte kullanılmasının harçların dayanımına olumlu katkı sağladığı gözlemlenmiştir.

This thesis study aims to investigate the durability and mechanical performance of self-compacting mortars (KYH) produced using andesite powder and silica fume. Accordingly, 4 different series of mortar samples were produced. These samples, together with the control mixture, were mixed with binary mixtures containing 5%, 10%, 15%, 20%, 25% and 30% andesite powder substitutes, and silica fume at 5%, 10% and 15%, and 5%, 10%, It consists of triple mixtures containing 15%, 20% and 25% andesite powder substitutes. Workability and strength tests were carried out on the fresh and hardened mortar samples produced. In addition, the strength values of the samples fired at high temperatures (300°C, 600°C and 900°C) at the end of the 90-day curing period were compared. As a result of the studies, it was observed that the use of andesite powder and silica fume together contributed positively to the strength of the mortars.
Engineering properties of self-setting mortars produced using ground andesite
Keywords: İnşaat Mühendisliği