Sıcaklık Stresine Maruz Bırakılmış Damızlık Erkek Bıldırcınlarda Diyete Katılan Meyan Kökünün (Glycyrrhiza Glabra) Bazı Antioksidan Parametreler ve Organ Ağırlıkları Üzerine Etkileri - Sur, Aslıhan; Zengin, Muhittin; Mutlu, Seda İflazoglu; Seven, Pınar Tatlı; Seven, Ismaıl; Bacaksiz, Oguz Koray (My University, 2023)
Bu çalışmada sıcaklık stresine maruz bırakılmış damızlık erkek bıldırcınlarda (Coturnix coturnix japonica) diyete katılan meyan kökünün (Glycyrrhiza glabra) bazı antioksidan parametreler ve organ ağırlıkları üzerine etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla 2 aylık yaşta toplam 120 hayvan 4 deneme grubuna ayrılmıştır. Deneme grupları; 1.TN0- normal sıcaklıkta (22?C) bulunan ve bazal diyetle beslenen grup, 2.TN500- normal sıcaklıkta (22?C) bulunan ve diyete 500 mg/kg dozunda meyan kökü tozu katılan grup, 3.SS0 -yüksek sıcaklıkta (34?C) bulunan ve bazal diyetle beslenen grup, 4.SS500- yüksek sıcaklıkta (34?C) bulunan ve diyete 500 mg/kg dozunda meyan kökü tozu katılan grup şeklinde dizayn edilmiştir. Her grup 30 hayvandan ve 3 alt gruptan oluşturulmuştur. Toplam 42 gün süren deneme sonunda dekapitasyon ile kan örnekleri alınmıştır. Serum tümör nekroz faktörü-? (TNF-?), kortizol, malondialdehit (MDA), total antioksidan seviyeleri (TAS), total oksidan seviyeleri (TOS) ve oksidatif stres indeksi (OSI) değerleri ile kalp, karaciğer ve testis ağırlıkları ölçülmüştür. Meyan kökü katkısının serum TAS düzeyi üzerine etkisi istatistiksel olarak önemli bulunmuştur (P<0.01). TNF-?, kortizol, MDA, TOS, OSI düzeyleri ile karaciğer ve testis ağırlıkları; çevre sıcaklığı, katkı maddesi (meyan kökü) ve çevre sıcaklığı-katkı maddesi arasındaki interaksiyondan etkilenmemiştir (P>0.05). Kalp ağırlığı açısından sıcaklık stresinin etkisi önemli bulunmuştur (P<0.05). Meyan kökü tozu bu çalışmada rakamsal olarak sıcaklık stresinin olumsuz etkilerini azaltabilmekle birlikte farklı dozlarının ilerleyen çalışmalarda kullanılması önerilmektedir.
Keywords: Bıldırcın; sıcaklık stresi; TNF-?; meyan kökü; antioksidan durum