AVRUPA BİRLİĞİ’NE KATILIM VE TÜRKİYE’DE DEMOKRATİKLEŞME: SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI’NIN ROLÜ - Zihnioğlu, Özge (Fırat University, 2013)
Sivil toplum kuruluşları, gerek kuramsal bazda gerekse uygulamada, demokratikleşme sürecinin önemlibir değişim aracı olarak kabul edilmektedir. Bunun canlı bir örneği Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne katılımsürecinde gözlenebilir. Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne adaylığının resmen açıklandığı 1999 yılından bu yanaAvrupa Birliği Türkiye’deki sivil toplum kuruluşlarına artan oranda bir destek sunmaktadır. Buna paralelolarak, sivil toplum kuruluşlarına yönelik Türkiye’deki hukuksal çerçeve önemli ölçüde iyileştirilmiştir.Ancak, bu makale, tüm bu olumlu gelişmelere rağmen sivil toplum kuruluşlarının örgütsel kapasiteyetersizliği gibi yapısal ve ortak hareket edebilme gibi sivil toplumun özüne yönelik birçok sorunu henüzaşamadıklarını göstermektedir. Bu sebeple, bu makale Türkiye’deki sivil toplum kuruluşlarının, Türkiye’nindemokratikleşme sürecinin henüz güçlü birer aktörü olamadığını savunmaktadır.