11-13 YAŞ ERKEK ÇOCUKLARDA FUTBOL ANTRENMANLARININ LİPİD PROFİLİ VE KAS HASARI BELİRTEÇLERİNDE İYİLEŞTİRİCİ ETKİSİ - Selçuk, Muzaffer; Aslan, Tahir Volkan; Temur, Hacı Bayram; Çınar, Vedat (My University, 2018)
Bu çalışmanın amacı 11-13 yaş erkek çocuklarda futbol antrenmanlarının lipit profili ve kas hasarı belirteçlerinde iyileştiricietkisini araştırmaktır. Çalışmanın örneklem grubunu Van Dumlupınar İlköğretim Okulu'nda öğrenim gören 11-13yaşlarındaki toplam 40 gönüllü öğrenci oluşturmaktadır. Katılımcılara 8 hafta boyunca, haftada 3 gün olmak üzere düzenliolarak ortalama 2 saat çeşitli şiddetlerde futbol çalışmaları yaptırıldı. Veriler uygulanan egzersiz öncesi dinlenik durumda veegzersiz sonrası dinlenik durumunda iken elde edilmiştir. Egzersiz öncesi HDL düzeyi 45,91±12,32 iken egzersiz sonrası HDLdüzeyi 52,05±14,04 olarak belirlenmiş olup istatiksel olarak anlamlı bir sonuç görülmüştür (p< 0.01). CK düzeyi çalışmaöncesi dinlenik durumda iken 359,50±138,06 iken çalışma sonrası 247,15±119,54 olarak tespit edilmiş olup anlamlı birsonuç görülmüştür (p< 0.01). Yine LDL, Kolesterol ve LDH düzeylerinde değişmeler görülmüş olup istatistiksel olarak anlamlıbir sonuç tespit edilmiştir (p<0.01). Kontrol grubu HDL, LDL, Kolesterol, CK, LDH parametlerinde ise herhangi bir anlamlısonuç tespit edilmemiştir (p>0.05). Düzenli olarak yapılan futbol çalışmalarının çocukların biyokimyasal parametrelerindeolumlu değişimlere neden olabileceği, sağlığı olumlu yönde etkileyebileceği düşünülmektedir.Anahtar Kelimeler: Futbol, Lipit Profili, Kas Hasarı
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Spor Bilimleri