Güncel metasezgisel optimizasyon algoritmalarının performans karşılaştırılması - Eröz, Eyüp; Tanyıldızı, Erkan (My University, 2018)
Bu çalışmada güncel metasezgisel optimizasyon algoritmalarının performansı karşılaştırılmıştır. Performans karşılaştırılması yaparken doğadan ve farklı bilim dallarından ilham alınarak gerçekleştirilen yedi farklı optimizasyon algoritması kullanılmıştır. Performansları karşılaştırmak için 23 adet kısıtsız kıyaslama fonksiyonu ve 2 adet kısıtlı mühendislik problemi kullanılmıştır. Yapılan test sonucuna göre matematik tabanlı olan Altın Sinüs Algoritması (ASA) ve Sinüs Kosinüs Algoritması (SKA) diğer algoritmalara göre daha hızlı sonuç verdikleri ve daha iyi performans gösterdikleri görülmüştür.
Bildiri - Yayımlanmış
Keywords: Metasezgisel; Optimizasyon; Kıyaslama fonksiyonu; Kısıtlı problemler