EPİDURAL ANESTEZİ ALTINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN SEZARYENLERDE LEVOBUPİVAKAİNİN ANNE SÜTÜNE GEÇİŞİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ - BOLAT, ESEF (Fırat Üniveristesi, 2008)
Levobupivakain, bupivakainin saf S-enantiomeridir. Çalışmalarda santral sinir sistemi ve kardiyovasküler sistem toksisitesinin bupivakainden daha az olduğu gösterilmiştir. Önceki çalışmalarda bupivakainin anne sütüne geçtiği gösterildiği halde levobupivakainin anne sütüne geçişi ile ilgili bilgiye rastlayamadık.Çalışmamızda, epidural anestezi ile gerçekleştirilen sezaryenlerde levobupivakainin anne sütüne geçip geçmediğini bupivakain ile karşılaştırarak araştırmayı amaçladık. Etik Kurul onayı ile, ASA I-II risk grubundan, 18-40 yaşları arasında, elektif sezaryen planlanan ve tekiz gebeliği olan 20 olgu çalışmaya alındı. Levobupivakain grubundaki olgulara (Grup L, n=10) % 0.5'lik levobupivakain; bupivakain grubundaki olgulara (Grup B, n=10) % 0.5'lik bupivakain T6 seviyesinde duyusal blok oluşuncaya kadar, 5 ml'lik volümler şeklinde titre edilerek epidural kateter yoluyla verildi. Lokal anestezikler verildikten sonra 30. dk, 1., 2., 6., 12. ve 24. saatlerde anneden kan ve süt örnekleri alınarak ilaçların plazma ve sütteki konsantrasyonları saptandı. Analizler yüksek performans likid kromotografi yöntemi ile yapıldı. Yenidoğanların klinik durumları 1. ve 5. dk'da APGAR; 2. ve 24. saatlerde NAKS; annenin ağrı şiddeti vizüel analog skala (VAS) ile değerlendirildi.Mevcut çalışmada, hem levobupivakain hem de bupivakain epidural uygulamadan 30 dk sonra anne sütünde saptandı. Daha sonraki ölçümlerde, anne plazmasındaki lokal anestezik konsantrasyonuyla uyumlu olarak, ilaçların süte geçişlerinin devam ettiği gözlemlendi. Levobupivakainin süt/plazma oranı 0.34±0.13, infant dozu 10.70±4.11 ?g kg-1 gün-1 ve rölatif infant dozu % 0.1 olarak bulunurken, bupivakain için sırasıyla 0.37±0.14, 10.85±5.84 ?g kg-1 gün-1 ve % 0.1 saptandı. Her iki grupta da duyusal bloğun T6'ya ulaşma zamanı ve süresi, duyusal bloğun iki segment gerileme zamanı, motor blok derecesi ve süreleri, VAS skorları ile hemodinamik değişkenleri benzerdi. Yenidoğanların APGAR ve NAKS değerleri normal sınırlar içerisindeydi.Sonuç olarak, önceki çalışmalarda gösterildiği gibi, levobupivakain ile bupivakaine benzer etkinlikte epidural anestezi sağlanabilmektedir ve anne sütüne geçiş özellikleri benzerdir. Sezaryen girişimi geçirecek annelerde epidural anestezi sağlamak için levobupivakainin, bupivakaine benzer şekilde güvenle kullanılabileceği kanaatindeyiz.

Levobupivacaine is pure S-enantiomer of bupivacaine and its central nervous system and cardiovascular system toxicity has been shown lesser in studies. In previous studies, it has been shown that bupivacaine is passing into mother?s milk however we couldn?t encounter any knowledge related to levobupivacaine passing into mother?s milk.We aimed to search whether levobupivacaine is passing into mother?s milk by comparing with bupivacaine in caesareans under epidural anesthesia. After Ethic Committee approval, 20 patients scheduled elective caesarean having single pregnancy ASA I-II, aged 18-40 were included to study. Levobupivacaine group (Group L, n=10) received 0.5% levobupivacaine; Bupivacaine group (Group B, n=10) received 0.5% bupivacaine titrated in 5 ml volume through epidural catheter until sensorial block formed at T6 level. After local anesthetics were given, to determine plasma and milk concentrations of drugs, blood and milk samples were taken from the patients at 30 minute, 1 , 2 , 6 , 12 and 24 hours. Analyses were made with high-performance liquid chromatography method. Clinic status of neonats were evaluated with APGAR and Neurologic Adiptive Capacity Scoring (NACS) in 1 and 5 min and in 2 and 24 hours respectively; pain intensity of mother was evaluated with visual analogue scale (VAS).In the present study, both levobupivacaine and bupivacaine epidurally given were determined in mother?s milk after 30 min. It was observed that passing of drugs into milk continued as in compatible with mother local anesthetic plasma consantration in later measurements. While milk / plasma ratio, infant dose and relative infant dose were determined 0.34±0.13, 10.70±4.11 ?g kg-1 day-1 and %0.1 for levobupivacaine and 0.37±0.14, 10.85±5.84 ?g kg-1 day-1 and %0.1 for bupivacaine respectively. Reaching time of sensorial block to T6 level, sensorial block time, two segment regression time of sensorial block, degree and time of motor block, VAS and hemodinamic variables were similar. APGAR and NACS values of neonats were in normal range.In conclusion, as shown in previous studies, levobupivacaine has similar properities in the course of efficiency of epidural anesthesia and passing ratio into human milk compared to bupivacaine. We concluded that levobupivacaine can be used safely for epidural anesthesia similarly as bupivacaine in mothers operated for cesarean.
Evaluation of levobupivacaine passing into mother?s milk in cesareans under epidural anesthesia
Keywords: Anestezi ve Reanimasyon