POLİS MESLEK YÜKSEKOKULLARINDA TOPLUM DESTEKLİ POLİSLİK ANLAYIŞININ YERLEŞMESİNDE ÖRGÜT KÜLTÜRÜNÜN YERİ VE BİR MODEL ÖNERİSİ - DENKTAŞ, YILMAZ (Fırat Üniveristesi, 2015)
Kamu hizmetlerinde toplumun istek ve ihtiyaçlarını, hizmette kaliteyi önemseyen, insanı merkeze alan bir anlayışın hakim olması, güvenlik hizmetlerinde de bu anlayışın bir yansıması olarak Toplum Destekli Polislik (TDP) yaklaşım ve uygulamaları ortaya çıkarmıştır. Toplum Destekli Polislik toplumla işbirliği geliştirmeyi, güvenlik politikalarının belirlenmesinde halkın katılımını sağlamayı, suç başta olmak üzere tüm toplumsal problemleri temel nedenlerine inerek, halkı ve polisi beraber aktif kılarak çözmeyi, hem yönetim hem de organizasyon yapısı olarak yerelleşmeyi temele alan yeni bir polislik modelidir. TDP anlayışının ilkelerinin organizasyondaki tüm polislerce benimsenmesi güvenlik hizmetlerinin etkililiği ve verimliliği açısından önemli görülmektedir. TDP'nin daha polis olmadan polis temel eğitimi aşamasında benimsetilmesi, gelecekte bu polislik modelinin tüm polis teşkilatının organizasyon kültürünün bir parçası olmasını sağlayacaktır. Bu çalışmanın amacı da Polis meslek Yüksek Okullarındaki öğrenci, öğretim elemanları ve yönetici görüşleri temelinde, organizasyon kültürünün TDP anlayışını ne düzeyde desteklediğini ortaya koymak ve TDP anlayışını temele alan kültürel dönüşüme yönelik bir model önerisi geliştirmektir. Araştırma Türkiye'nin 28 farklı ilinde kurulu Polis Meslek Yüksekokullarındaki (PMYO) öğrenci, öğretim görevlileri ve yöneticilerin katılımı ile genel tarama (survey) modeli kullanılarak gerçekleştirilmiştir. 1078 deneğe 5'li likert tipi "Örgüt Kültürün Toplum Destekli Polislik Anlayışını Destekleme Düzeyi Ölçeği" uygulanmıştır. Verilerin analizi aşamasında nicel veriler SPSS 17.0 programıyla analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda PMYO'lardaki mevcut organizasyon kültürünün TDP anlayışını destekleme düzeyi öğrenci, öğretim görevlileri ve yöneticiler için yüksek olarak bulunmuştur. Okullar bazında değerlendirildiğinde ise Gaziantep PMYO, Hatay PMYO, İzmir Bornova PMYO, Konya Ereğli PMYO, Kırşehir PMYO ve Rize PMYO kültürel olarak en yüksek destekleme düzeyine sahip okullar olarak görülmüştür. Hiç bir okul çok yüksek destekleme düzeyine ulaşamamıştır. Kültürel olarak destekleme düzeyi boyutlar açısından değerlendirildiğinde; TDP'ye ait değerler, artifaklar, sembol olarak üniforma ve hesap verebilirlik boyutlarında TDP anlayışını destekleme düzeyi çok yüksek iken halkla iç içe olma, mesleki dayanışma ve organizasyonel politikalar boyutlarında orta düzeydedir. PMYO'lardaki organizasyon kültürünün TDP anlayışını destekleme düzeyi okul ve sınıf değişkenlerine göre farklılaşırken ve cinsiyete göre farklılaşmadığı görülmüştür. 1. sınıf PMYO öğrencilerinin TDP'yi kültürel olarak destekleme düzeyi 2. sınıf öğrencilerine göre daha yüksek bulunmuştur. Araştırmanın önemli sonuçlarından bir diğeri, mesleki kıdemleri yüksek, eğitim kurumunda çalışma süreleri kısa olan öğretim görevlileri ve yöneticilerin PMYO'larda istihdam edildiğidir. Araştırmanın sonunda araştırma sonuçlarına ve literatüre dayanılarak PMYO'ların TDP yaklaşımını temele alan kültürel dönüşümlerine katkı sağlayacak, personel seçim sistemindeki değişimleri, organizasyon yapısındaki değişimleri ve organizasyon kültürü şekillendiren değişimleri temele alan bir model önerisi geliştirilmiştir.

As a result of human-centered approach that give importance to wishes and needs of community and service quality, community policing philosophy and practice emerged as reflection of that understandings. Community policing is a model that aiming to develop a cooperation with community and to ensure participation of the public in determining the security policies. And also community policing is a philosophy that try to solve all social problems of community by investigating the main reasons, especially regarding crime, and it is supported that decentralization as organizational strcture. Adopting to the principles of community policing by all police officers in the organization seems important for the effectiveness and efficiency of security services. Additionally before becoming police officer in basic training of Police Academy stage, Adopting of community policing to police cadets will ensure that to be part of organization culture all over the organization in the future. So that the purpose of this study is examine what extent organization culture support of community policing in Turkish Police Academies and to develop a model that underpin organizational culture transformation for community policing. The study was conducted in 28 different Police Academies established in different province of Turkey by using survey model. The datas for this study were collected from police cadets, instructors and executives working at that 28 different Police Academies. The 5-point Likert type scale named "organizational culture level support by adoptation of community policing" was applied to 1078 participant. At the stage of data analysis, The quantitative datas have been analyzed with SPSS 17.0 Statistic Computer Program. At the result of research the level of support of commuity policing effected by the existing organizational culture in Police Academies were found high degree for both cadets, intructors and executives. When considering Police Academies, Gaziantep, Hatay, İzmir Bornova, Konya Ereğli, Kırşehir and Rize Police Academy were found high level of support for commuity policing. But Any Police Academy could reach culturally the highest level of support of commuity policing. In the study it is exist different dimensions. When results as measured by dimensions it was found high degree culturally support level of commuity policing for the dimension of values, artifacts, uniform as symbol and accountability. But for the dimension of relationship with public, police solidarity and organizational policies were found in moderate level. The findings also might indicate that the support level of organization culture towards community policing philosophy in Police Academieswas seen to be different according to acedemy and class as independent variables. However it was not differentiated according to independent variable of gender. Another finding is that academy cadets, studies in first year, have higher support level of organization culture towards community policing than the cadets studies in second year. And also one of the important findings of study is that executives attendant to Police Academy have high level seniorty as official but the instructors have low level seniorty as working time in police traning centers. At the end of the study a model proposal, which will contribute to cultural transformation of Police Academy regarding support of community policing philosophy, was developed based upon the result of research and literature.
Status of organization culture in police academies for adoptation of communty policing philosophy and a model proposal
Keywords: Eğitim ve Öğretim; Kamu Yönetimi