ELLAJİK ASİDİN PULLU SAZAN (CYPRİNUS CARPİO) DA BAZI HEMATOLOJİK VE ANTİOKSİDAN PARAMETRELERE ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI - EKSEN, TUNCAY (Fırat Üniveristesi, 2020)
Bu çalışmada, yeme farklı oranlarda katılan ellajik asidin pullu sazanda (Cyprinus carpio) büyüme performansı, bazı hematolojik parametreler ve antioksidan durum üzerine etkisini araştırmak amaçlandı. Balıklar bir kontrol ve üç farklı düzeyde ellajik asit içeren (50, 100 ve 200 mg/kg yem) yemlerle 60 gün süresince beslendi. Çalışmanın 30. ve 60. günlerinde büyüme performansı [canlı ağırlık artışı, oransal büyüme ve spesifik büyüme oranı], hematolojik değerler [eritrosit ve lökosit sayısı, hemoglobin ve hematokrit düzeyi ve eritrosit indeksleri: Ortalama eritrosit hacmi (MCV); Ortalama eritrosit hemoglobin (MCH); Ortalama eritrosit hemoglobini konsantrasyonu (MCHC)] ve oksidan/antioksidan parametreler [malondialdehit düzeyi, katalaz ve glutatyon S-transferaz aktivitesi ile redükte glutatyon düzeyi] analiz edildi. Kontrol ve ellajik asit uygulanan grupların canlı ağırlık artışları, oransal büyüme ve spesifik büyüme oranlarında istatistiksel olarak herhangi bir farklılık belirlenmedi. Ellajik asitle beslenen grupların eritrosit ve lökosit sayıları, hemoglobin ve hematokrit düzeyleri kontrol grubuyla kıyaslandığında arttı. Fakat kontrol ve ellajik asit verilen grupların eritrosit indekslerinde herhangi bir farklılık belirlenmedi. Ellajik asit uygulanan grupların karaciğer ve böbrek MDA düzeyleri kontrol grubuna göre istatistiksel olarak önemli düzeyde azaldı. Ellajik asit uygulanan grupların karaciğer ve böbrek katalaz ve glutatyon S-transferaz aktiviteleri ile redükte glutatyon düzeyleri kontrol grubuna göre istatistiksel olarak önemli düzeyde arttı.

In the present study was aimed to investigate the effects of various levels of dietary ellagic acid on growth performance, haematological values and antioxidant status in scaly carp (Cyprinus carpio). Fish were fed with the control diet and three different experimental diets containing three graded levels of ellagic acid (50, 100 and 200 mg kg-1 diet) for 60 days. On 30th and 60th days of experiment, the growth performance [live weight gain, relative growth and specific growth rate], haematological values [red and white blood cell counts, haemoglobin and haematocrit levels and erythrocyte indices: mean corpuscular volume (MCV), mean corpuscular haemoglobin (MCH) and mean corpuscular haemoglobin concentration (MCHC)] and oxidant/antioxidant parameters [malondialdehyde level, catalase and glutathione-S-transferase activities and reduced glutathione level] were analysed. There was no statistically significant difference in the live weight gain, relative growth and specific growth rates of the control and ellagic acid treated groups. The red and white blood cell counts, haemoglobin and haematocrit levels increased in the groups fed with EA when compared with the control group. However, there were no significant differences in the erythrocyte indices among the groups. When compared to the control group, the liver and kidney malondialdehyde levels of ellagic acid treated groups were significantly decreased. The liver and kidney catalase and glutathione-S-transferase activities and reduced glutathione levels of ellagic acid treated groups were significantly increased when compared to the control group.
Investigtion of effect of ellagic acid on some hematological and antioxidant parameters in scaly carp (Cyprinus carpio)
Keywords: Su Ürünleri