Duygu Analizi için Çoklu Populasyon Tabanlı Parçacık Sürü Optimizasyonu - Aydın, İlhan; Salur, Mehmet Umut; Başkaya, Fatma (Akademik Bilişim Vakfı [EN], 2018)
Metin tabanlı içerikler arasında bulunan duyguların tespit edilmesi duygu analizi olarak ifade edilir. İnternet altyapısının dünya genelinde güçlenmesi, insanlara bir konudaki düşüncelerini çevrimiçi ifade etme imkânı sağlamıştır. İnternet ortamında toplanan bu verilerden önemli bilgilerin çıkarılması hemen hemen her alan için önem arz etmektedir. Bu çalışmada da çokça kullanılan Twitter veri kümeleri üzerinde duygu analizi işlemi gerçekleştirilmiştir. Metinlerdeki duygular olumlu, olumsuz veya belirsiz olarak sınıflandırılmıştır. Sınıflandırma işleminden önce veri kümeleri üzerinde metin madenciliği önişlemleri uygulanmış ve sonrasında özellik çıkarımı yapılmıştır. Sınıflandırma işlemi için optimizasyon tabanlı yeni bir yöntem önerilmiştir. Bu yöntemle elde edilen sınıflandırma performansı literatürdeki çalışmalardan daha başarılı olduğu deneylerle tespit edilmiştir.
Keywords: Engineering; Mühendislik