Kömürhan Köprüsü (Elazığ) civarındaki Ofiyolit ve Metoofiyolit ile bunları kesen granitik damar kayaçlarının petrografik ve petrolojik özellikleri - Beyarslan, Melahat; Erdem, Emin; Kalı, Bülent (My University, 2001)
İnceleme alanında esas olarak Üst Kretase yaşlı Kömürhan Ofiyoliti ve Metaofivoliti ile birlikte, ayrıca, Üst Kretase yaşlı Elazığ Mağmatitleri ve Üst Paleosen-Orta Eosen yaşlı Seske Formasyonu yüzeylenmektedir. Çalışmanın asıl amacını oluşturan, petrografik-petrolojik ve jeokimyasal özellikleri incelenen Kömürhan Ofiyolit ve Metaofiyoliti geniş bir alanda yüzeylenme sunmakta ve harita alanının kuzeyinde Elazığ Mağmatitleri tarafından tektonik olarak üzerlenmektedir. Ayrıca, Elazığ Mağmatitlerine ait tonalitik-diyoritik kayaçlar, Kömürhan Ofiyoliti ve Metaofiyolitini kesmektedir, inceleme alanının kuzeyinde, Elazığ Mağmatitleri tektonik olarak Seske Formasyonu ile uyumsuz olarak örtülmektedir. Kömürhan Ofiyolit ve Metaofiyolitik kayaçları, Neotetis'in güney kolunun Üst Kretase'den itibaren kuzeye doğru dalması ve dalan levhanın üzerinde kalan okyanusal levhada oluşan açılma (Supra-subduction Zone) ile oluşmuşlardır.
Keywords: Jeokimya ve Jeofizik; Jeoloji