Popüler Tarih Dizileri BaŞlamında Televizyonda Tarih şnşası ve Politik Tartışmalar * - İlaslan, Süleyman (My University, 2016)
Televizyon yayıncılışı çaşdaş deneyimlerimiz kadar tarihle kurduşumuz ilişkilerin biçimlendirilmesinde de temel bir rol oynamaktadır. Böylece televizyon, insanların tarihsel sürece katılmaları ve tarihi anlamlandırmalarında giderek merkezi bir konuma yerleşmektedir. Televizyon ve tarih arasında artan ilişki televizyondaki tarihe verilen politik önemi beraberinde getirmektedir. Bu politik önem televizyondaki içeriklerin sınırlarını belirleme ve onları kontrol altında tutma çabalarında belirgin bir biçimde ortaya çıkmaktadır. Televizyondaki tarihin tartışmalı bir konuya dönüşmesi daha genelde tarihyazımının ve tarihin nasıl kurgulanacaşının politik bir mücadele konusu olmasıyla başlantılıdır. Ayrıca televizyon endüstrisi açısından tarihin her geçen gün giderek önemsenen bir metaya dönüştüşü görülmekte ve televizyondaki tarih piyasa öncelikleri başlamında daha fazla önemsenmektedir. Dolayısıyla televizyondaki tarih ve tarihyazımı etrafındaki tartışmalar yayıncılışı kuşatan daha genel politik ve ekonomik çıkarlar başlamında karşımıza çıkmaktadır. Bu çerçevede, televizyon ve tarih ilişkisinin alandaki hâkim güç ilişkilerini dikkate alan eleştirel bir yaklaşımla ele alınması gerektişi düşünülmektedir. Çalışmada son yıllarda Türkiye'de tarihi konu edinen televizyon dizileri etrafında yükselen tartışmalar ele alınmaktadır. Öncelikle televizyon ve tarih ilişkisi tartışılmakta ve tarihin politik kullanımı başlamında televizyondaki tarihin tartışma konusu olma nedenleri sorgulanmaktadır. Ardından Türkiye'de tarihin yoşun bir biçimde kullanılan politik malzemeye dönüşmesi çerçevesinde tarihi konu edinen yerli televizyon dizileri etrafında 2011-2015 yılları arasında yükselen politik tartışmalar incelenmektedir. Tartışmalar Star TV'de yayınlanmış olan Muhteşem Yüzyıl dizisi etrafında yoşunlaşmaktadır, ancak bu diziyle sınırlı kalmamaktadır. Dolayısıyla inceleme bu diziyle aynı dönemde yayınlanmış olan ve başlantılı olarak tartışılan dişer yerli tarih dizilerini de ele almaktadır. Çalışmanın odak noktası Türkiye'de politikacıların televizyondaki tarihi tartışma konusu etme nedenlerini televizyon endüstrisi ve tarih arasındaki ilişki başlamında sorgulamaktır.
Keywords: Tarih; Film; Radyo; Televizyon; Siyasi Bilimler