Hava Taşıtlarının Uçuş Kontrolü için Doğrusal Kuadratik Regülator Yöntemi ile Optimal Kontrolör Tasarımı - Catalbas, Mehmet Cem; Bayrak, Zehra Ural; Gültekin, Arif (My University, 2015)
Hava taşıtlarının kontrol dinamikleri, kontrol mühendisliğinin önem arz eden konularından biridir. Bu çalışmadaöncelikle hava taşıtları için uzun periyot ve kısa periyot kavramlarına değinilmiştir. Sonrasında doğrusalkuadratik regülatör tasarımının aşamaları ve gerçekleştirilmesi anlatılmıştır. Örnek uygulama olarak bir Boeing747 uçağının belli parametreler ışığında durum uzay denklemi elde edilmiştir. Ve bu sisteme ilişkin doğrusalkuadratik regülatör tabanlı optimal kontrolör tasarımı gerçekleştirilmiştir. Bu sayede kararsız olan hava taşıtınınhareket dinamikleri, kontrol edilebilir hale getirilir. Doğrusal kuadratik regülatör tasarımındaki Q ve Rparametreleri değiştirilerek sistemin geçici rejim karakteristiklerine olan etkisi incelenmiştir. Ayrıca havataşıtlarının, uzun periyot ve kısa periyottaki davranışlarını belirleyen parametreler irdelenmiştir. Tasarlanandoğrusal kuadratik regülatör yöntemi ile örnek bir hava taşıtının hareketi, kontrol edilebilir hale getirilmiştir.
Keywords: Mühendislik; Hava ve Uzay