Öğrenci Görüşlerine Göre İdeal Beden Eğitimi Öğretmeninin Nitelikleri: Ölçek Geliştirme Çalışması - Çoban, Bilal; Turan, Mehmet (My University, 2006)
Bu araştırmanın amacı, öğrenci görüşlerine göre ideal beden eğitimi öğretmeninin niteliklerini belirleyebilecek geçerli ve güvenilir bir araç geliştirmektir. Survey yöntemine göre yapılan bu çalışmanın evreni, 2003-2004 eğitim-öğretim yılı güz yarıyılında öğrenim gören Elazığ Zülfü Ağar Polis Meslek Yüksekokulu, Fırat Üniversitesi'ne bağlı Eğitim Fakültesi, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu, Fen Edebiyat Fakültesi öğrencileri ile Elazığ ilinde bulunan tüm ortaöğretim okulu öğrencileridir. Örneklemi ise, ortaöğretim okulları, yüksekokul ve fakültelerde Beden Eğitimi dersi alan toplam 506 öğrenci alınmıştır. Araştırmada yapılan diğer çalışmalar ve faktör analizi sonucunda işler durumda bulunan toplam 64 maddeden oluşan ideal öğretmen niteliklerine yönelik bir ölçek belirlenmiştir. Ölçeğin, KMO (Kaiser-Meyer-Olkin Measure of Sampling Adequacy) değeri 0.884, Bartlett Testi 15291.06 ve Cronbach Alpha iç tutarlılık katsayısı 0,96 olarak bulunmuştur.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları; Spor Bilimleri