SECURITY PROBLEMS OF CHAOTIC IMAGE ENCRYPTION ALGORITHMS BASED ON CRYPTANALYSIS DRIVEN DESIGN APPROACH - MUHAMMAD, ZAHIR MUHAMMAD ZIAD MUHAMMAD (Fırat Üniveristesi, 2019)
Güvenli hesaplama sistemleri geliştirmek için sağlam protokollere ihtiyaç vardır. Çeşitli tasarım kriterleri gözetilmeksizin tasarlanan protokoller birçok güvenlik açığına neden olur. Güvenliğin birçok yönden vardır. Tasarım süreçlerindeki en küçük hata, tüm sistem güvenliğini etkiler. Kaos tabanlı görüntü şifreleme algoritmaları son dönemde giderek daha popüler hale gelmiştir. Bununla birlikte, bu algoritmaların çoğu sıklıkla kriptanaliz odaklı tasarım tekniğine dayanır. Bu nedenle, bu algoritmaların güvenliği, saldırı tehdidi devam ettiği sürece şüphelidir. Bu tezde, bu soruna dikkat çekilmiştir. İlk olarak, iki farklı kaos tabanlı görüntü şifreleme algoritmasının güvenlik sorunları analiz edildi. Analiz edilen ikinci çalışmada, analiz edilen ilk çalışmanın güvenlik sorunu incelenmiş ve geliştirilmiş yeni bir versiyon yayınlanmıştır. Analiz edilen bu iki çalışmanın ortak noktası, hem orijinal hem de geliştirilmiş algoritmanın kriptanaliz odaklı tasarım yaklaşımı temelinde tasarlanmasıdır. Başka bir deyişle, bu iki algoritmanın güvenliği hala şüphelidir. Bu çalışmada, hem algoritmalar için güvenlik problemleri gösterilmiş hem de şifreleme algoritmaları kırılmıştır. Tezin ikinci bölümünde, gelecekteki çalışmalar için bu tür problemlerden kaçınmak için kanıtlanabilir, güvenli bir tasarım yaklaşımını temel alan bir yol haritası sunulmuştur.

Robust protocols are needed to create a secure computing systems. Protocols designed without considering various design criteria result in many vulnerabilities. Security has many aspects. The slightest defect in the design processes affects the whole system security. Chaos based image encryption algorithms have become increasingly popular in the recent period. However, most of these algorithms are often based on cryptanalysis driven design technique. Therefore, the security of these algorithms is doubtful as long as the threat of attack continues. In this thesis, attention has been drawn to this problem. Firstly, security problems of two different chaos based image encryption algorithms have been analyzed. In the second analyzed study, the security problem of the first analyzed study has been examined and a new improved version has been published. The common point of these two analyzed studies is that both the original and the improved algorithm are designed on the basis of the cryptanalysis driven design approach. In other words, the security of these two algorithms is still doubtful. In this thesis, security problems have been shown for both algorithms and the encryption algorithms have been broken. In the second part of the study, a road map based on a provable secure driven design approach is presented for future studies to avoid such problems.
Kriptanaliz odaklı tasarım yaklaşımını temel alan kaotik görüntü şifreleme algoritmalarının güvenlik problemleri
Keywords: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol