Sarıkamış formasyonunun stratigrafisi ve çökelme ortamı (Elazığ GD' su) - Çelik, Hasan; Aksoy, Ercan (My University, 2005)
Elazığ'ın güneydoğusunda Palu ilçesi güneyi ile Hazar Gölü doğu ve kuzeyinde geniş yüzeylemeler veren Geç Maastrihtiyen-Orta Eosen yaşlı transgresif bir birim olan Hazar Grubu birçok araştırmacı tarafından farklı formasyonlara ayrılarak incelenmiştir. Bu formasyonlardan biri de, grubun tabanında yer alan Ceffan Formasyonudur. Bazı araştırmacılar Ceffan Formasyonu adını, Orta Eosen yaşlı Maden Grubu'nun taban konglomeralarım tanımlamak için de kullanmışlardır. Bu çalışmada, tipik yüzeylemelerini Palu- Hazar Gölü arasında bulunan Sarıkamış Köyü çevresinde veren birim için Sarıkamış formasyonu adı önerilmiş ve formasyonun stratigrafik konumu ve çökelme ortamıyla ilgili yeni bulgular elde edilmiştir. Elde edilen veriler, Hazar Grubu'nun en alt bölümünü oluşturan Sarıkamış formasyonunun tektonizmayla denetlenen yelpaze deltası (fan delta) ortamında çökeldiğini ve yama (patch) resifleri içerdiğini göstermektedir.
Keywords: Jeoloji