HZ. ÂİŞE’YE NİSBET EDİLEN KIRAATLERİN İNCELENMESİ - Saylan, Nesrişah (My University, 2017)
Hz. Peygamber’in eşlerinden biri olan Hz. Âişe (ö. 58/678), ilmiyle ön plana çıkan hanımsahabilerdendir. Tefsir, Hadis ve Fıkıh gibi İslâmî ilimlerin yanında Kur’ân’ın hıfzı ve kıraatiyle demeşhur olmuştur. Hz. Aişe, daha baba evindeyken Kur’ân eğitimine başlamış ve küçük yaşta Kur’ân’ıezberlemiştir. Hz. Peygamberle evliliğinden sonra Kur’ân’î ilimlere daha yakın olması onun Kur’ân’ı eniyi bilen ve anlayan kişilerden olmasını sağlayarak ondan gelen rivâyetleri önemli kılmıştır. Onunrivayetlerinden bir kısmı kıraatlerle ilgilidir. Bu çalışmada kaynaklarda Hz. Âişe’ye nisbet edilenkıraatler belirlenerek bu okuyuşların nakil şekli, âyetlerin anlaşılmasındaki ve yorumlanmasındakikatkısı incelenmiştir. Ayrıca birçok ilimde yetkin olan Hz. Aişe’nin kıraat ilmindeki yeri ortayakonulmaya çalışılmıştır.
Keywords: Din Bilimi