Primer alt oblik kas hiperfonksiyonunun tedavisinde miyektomi yönteminin sonuçları - Aydemir, Orhan; Turgut, Burak (My University, 2010)
Amaç: Primer alt oblik kas hiperfonksiyonu bulunan olgulara uygulanan alt oblik kas miyektomi yönteminin sonuçlarını değerlendirmek. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışmaya alt oblik zayıflatma cerrahisi geçirmiş 24 olgu (40 göz) dahil edildi. Alt oblik kas hiperfonksiyonu, 0’dan +4’e kadar derecelendirildi. Olguların 16’sına (%66,6) bilateral, 8’ine (%33,4) unilateral miyektomi uygulandı. Bulgular: Tüm olgular cerrahi sonrası en az 6 ay takip edildi. Postoperatif takiplerde 36 gözde (%90) tam düzelme mevcutken 4 gözde (%10) rezidü alt oblik kas hiperfonksiyonu saptandı. Miyektomi sonrası 4 gözde (%10) yoğun subkonjonktival hemoraji gelişirken hiçbir olguda alt oblik kas hipofonksiyonu ve yapışma sendromu gözlenmedi. Sonuç: Primer alt oblik kas hiperfonksiyonunun tedavisinde uygulanan miyektomi yöntemi etkin ve güvenilir bir yöntemdir fakat ameliyat sonrası gelişebilecek subkonjonktival kanama açısından dikkatli olunmalıdır.
Keywords: Ameliyat sonrası dönem; Oftalmolojik cerrahi işlemler; Geriyedönük çalışma; İntraoperatif dönem; Okülomotor kaslar