BİLGİSAYAR DESTEKLİ ÖĞRETİM VE GEZİ GÖZLEM TEKNİĞİNİN IŞIK ÜNİTESİNİN ÖĞRETİMİNDE KULLANILMASI - NAMLI, MÜRÜVVET (Fırat Üniveristesi, 2018)
Bu çalışma, Milli Eğitimin mevcut programı olan araştırma sorgulama dayalı öğretime (ASDÖ) alternatif olarak uygulanan bilgisayar destekli öğretim (BDÖ) ve gezi gözlem tekniğinin (GGT), öğrencilerin ışık ünitesindeki akademik başarılarına ve fene karşı tutumlarına etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma Gaziantep ili Şahinbey ilçesinde yer alan Mustafa Necati ortaokulundaki 138 tane 7. sınıf öğrencisiyle yürütülmüştür. Araştırmada ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Araştırmanın gruplarını deney 1 (BDÖ yöntemi uygulanan grup), deney 2 (BDÖ-GGT yöntemlerinin bir arada uygulandığı grup) ve kontrol grubu (ASDÖ yöntemi uygulanan grup) oluşturmaktadır. Araştırma iki farklı uygulayıcı tarafından eş zamanlı olarak 4 hafta süreyle tüm gruplara uygulanmıştır. Her iki uygulayıcının da 3'er tane çalışma grubu (deney 1, deney 2 ve kontrol ) olmak üzere toplam 6 grupla yürütülmüştür. Araştırmada öğrencilerin akademik başarısını ölçmek için ışık ünitesi akademik başarı testi (IÜABT) ve fen karşı tutumlarını belirlemek amacıyla fene karşı tutum testi (FKTT) kullanılmıştır. Ölçekler uygulayıcılar tarafından tüm gruplara ön test ve son test olarak uygulanmıştır. Ayrıca her iki uygulayıcıda deney 2 gruplarına son test uygulaması yapmadan önce Gaziantep ilindeki Turkcell Gezegenevi ve Bilim Merkezi'ne gezi düzenlenmiş ve geziden sonra bu gruplara son test uygulamalarını yapmışlardır. Araştırmada MANOVA, ANCOVA, ANOVA ve bağımlı örneklem t-testi analizleri yapılmıştır. Araştırmadaki tüm grupların bağımlı örneklem t-testi analiz sonuçlarına göre, IÜABT ön test-son test puan ortalamalarında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık ortaya çıkmıştır (p=.000). Sonuç olarak uygulanan tüm yöntemlerin, grupların kendi içindeki ilerlemelerine katkı sağladığı söylenebilir. IÜABT son test puanları ANCOVA analizi sonuçları incelendiğinde, öğrencilerin akademik başarısını artırmada en etkili yöntemin BDÖ-GGT sonra ASDÖ yöntemi ve etkisi en az olanın da tek başına uygulanan BDÖ yönteminin olduğu görülmektedir. Bu bulgulara göre, öğrencilerin akademik başarısını artırmada tek başına uygulanan BDÖ'nün diğer yöntemler kadar etkili olmadığı sonucuna ulaşılabilir. Araştırmadaki tüm grupların bağımlı örneklem t-testi analiz sonuçlarına göre, çalışma sonucunda tüm grupların FKTT ön test-son test puan ortalamalarında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık ortaya çıkmamıştır (deney 1p=.782, deney 2p=.192, kontrolp=.717). Ayrıca çalışmadaki tüm grupların FKTT son test ANOVA analiz sonuçlarına göre, gruplar arasında istatiksel olarak anlamlı bir farklılık ortaya çıkmıştır (p=.019). Bu anlamlı farklılığın hangi gruplar arasında olduğunu belirlemek için yapılan Tukey HSD testi sonucunda deney 1 ve deney 2 arasında anlamlı bir farklılık olduğu belirlenmiştir (p=.014). Bu farklılığın nedeni ise BDÖ'ye ek olarak uygulanan GGT uygulamasından kaynaklandığı düşünülmektedir. Araştırmanın sonucu olarak 7. sınıf öğrencilerine uygulanan yöntemler, öğrencilerin akademik gelişimi ve başarısına olumlu yönde katkı sağlamıştır ancak öğrencilerin fene karşı tutumlarında gelişim göstermemiştir.

The study has been done to asses the effect of field trip method and computer aided teaching which is an alternative to the existing inquiry based teaching programme of national education on the academical success to light unit and student's attitude on science. The research was progressed with 138 students of the 7th grade in Mustafa Necati Secondary school located in Şahinbey, Gaziantep. The controlled group pretest posttest experimental design has been used on the research. The research groups consist of experiment 1 (the group of computer aided practiced), experiment 2 (the group of both computer aided teaching and field trip method) and control groups (the group of inquiry based teaching practiced). The research was fullfilled by two different implementers simultaneously during 4 weeks on all the groups. Both implementers have three study groups (experiment 1, experiment 2 and control) and is consisted of totally 6 groups. To asses the student's academic success, light unit academical success test was fullfilled and to assess the attituded on science, the attitude on science test was fullfilled on the research all the groups by the implementers. Before the post tests an implemented on all experiment 2 students in the research, a scholar trip to Turkcell Planethouse and Science Center located in Gaziantep province was organized and after the tour, the last tests were implemented. MANOVA, ANCOVA, ANOVA and dependent t-tests were utilized for the data analysis. According to the t-test analysis results of the paired student tests of all groups, there apperaed statistically significant difference in the IÜABT pre test-post test design (p=000). All the implemented methods as a result can be said to have contribituon on the improvements into the groups. When IÜABT post test points ANCOVA analysis results have been searched, it can be said that the most effective method is computer aided-field trip method, then inquiry based teaching and the least effective is computer aided only. It can be concluded that computer aided teaching that is exclusively used is not as effective as the other methods into the consideration of increasing the students' academical success. According to paired groups t-test analysis results, there did not appear a significant difference in the averages of FKTT pre test-post test design (experiment 1p=.782, experiment 2p=.192, control=.717). In accordance with FKTT post test ANOVA analysis results of all groups, there appears statistically significant difference into the groups (p=.019). To identify which groups have this significant difference, a test called Tukey HSD was implemented and as a result, it was revealed that experiment 1 and experiment 2 have significant difference that has been mentioned above (p=.014). The reason of this difference is thought to result from field trip method, implementation in addition to computer aided. As a result of the research, the methods that have been implemented on 7th grade students contributed to their academic improvement and success in an effective way but student's science interest made no progress.
The use of computer assisted instruction and field trip method in instruction of light unit
Keywords: Eğitim ve Öğretim