GÜNEŞ PİLİ İLE ÇALIŞAN BİR SU POMPALAMA SİSTEMİNİN TASARIMI VE GERÇEKLEŞTİRİLMESİ - GENÇOĞLU, EDA (Fırat Üniveristesi, 2015)
Türkiye'de tarımsal sulama çoğunlukla elektrik, mazot veya petrol gibi konvansiyonel enerji kaynakları ile çalışan su pompaları kullanılarak yapılmaktadır. İletim hattı olmayan veya iletim hattının taşınmasının güç ve pahalı olduğu tarımsal alanlarda, mazot ve petrol pompaları kullanılmaktadır. Bu tip sistemler daimi günlük bakım isterler ve suyu bol olan yerlere değil, ancak ulaşımı kolay olan yerlere kurulabilirler. Güneş enerjisi ile çalışan su pompalama sistemleri günlük bakım istemedikleri gibi, güneşin bol olduğu herhangi bir yerde kurulabilirler. Bu sistemlerin ilk kuruluş maliyeti yüksek olmasına rağmen, yakıt ve bakım ihtiyaçları olmadığından kısa zamanda ekonomik duruma geçerler. Bu çalışmada PLC kontrollü, şebekeden bağımsız güneş pilli bir su pompalama sisteminin tasarımı yapılmış ve sistem gerçekleştirilmiştir. Önce ele alınan pilot bir bölgeye (Elazığ, Gözebaşı Köyü, Yeşilyurt Mezrası) enerji iletim hattının sadece sulama amaçlı götürülmesi durumunda maliyet hesabı yapılmış, daha sonra bu bölgede şebekeden bağımsız güneş enerjili bir su pompalama sistemi kurulması durumunda maliyet hesabı yapılmış ve bu iki durum karşılaştırılmıştır. Sistem gerçekleştirilip çalıştırıldıktan sonra, sistemden alınan veriler bilgisayar ortamına kaydedilerek analiz edilmiş ve yorumlanmıştır. Ayrıca güç kalitesinin analizi amacıyla, sistem tarafından sağlanan güç, yük akımı, gerilim ve diğer parametrelerin (frekans, güç katsayısı, aktif, reaktif ve görünür güçler) ölçümü de yapılmıştır.

The irrigation is made by using water pumps working with mostly electric, fuel-oil or conventional energy sources in Turkey. Fuel and oil pumps are used where in agricultural areas without electrical line or difficult and expensive to transport of electrical lines. Such systems always want to daily maintenance and not to areas with plenty of water, but can be installed in a location with easy access. Solar powered water pumping systems do not require daily maintenance and they can be installed at any much sunny place desired. Despite the initial establishment costs are high of the pump types, fuel and maintenance needs not pass the economic situation in a short time. Because there aren't fuel and maintenance needs, they come in the economic situation in a short time. In this project, an offgrid solar water pumping system with PLC controlled was designed and the system was set up. For this purpose, first, a pilot region (Elazig, Gözebasi Village, Yesilyurt Field) was determined and power transmission line cost accounts only for irrigation purposes in the event was taken. The cost was calculated for the establishment of the power transmission line only for irrigation purposes in this region. And then, an offgrid solar powered water pumping system in the event of the establishment in this region the cost was calculated and were compared these two cases. After the system is run and operated, the received data from the system was recorded to a computer and was analyzed and interpreted. In addition, in order to analyze power quality, the measurement of the power supplied by the system, load current, voltage and other parameters (frequency, power factor, active, reactive and apparent powers) has been done.
Design and implementation of a solar-powered water pumping system
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği