Teratogenic Effects Of Vıtamın A - Çolakoğlu, Neriman; Kükner, Aysel (Fırat University, 2002)
Active vitamin A metabolites known as retinoids are essential for reproduction, growth, vision, play important roles in regulating proliferation and differentiation in both fetal and adult tissues. Retinoids are used in the treatment of dermatological disease such as acne and psoriasis, for treatment of various forms of cancer. However, its potential teratogenicity was seen in newborns following exposure in early gestation to retinoids.

Retinoidler olarak bilinen aktif A vitamini metabolitleri; üreme, büyüme, görme, fötal ve erişkin dokularda proliferasyonun ve hücresel farklılaşmanın düzenlenmesinde önemli rol oynamaktadırlar. Retinoidler aynı zamanda akne ve psoriasis gibi dermatolojik rahatsızlıkların ve kanserin değişik formlarının tedavisinde kullanılmaktadırlar. Fizyolojik konsantrasyonlarda faydalı etkilerinin yanında, retinoidlerin gebelik esnasında yüksek dozda kullanımlarının anomalilere yol açtığı bilinmektedir. Retinoik asitin teratojenik etkisi özellikle gebeliğin erken dönemlerindeki kullanımları ile açığa çıkmaktadır.
A VİTAMİNİNİN TERATOJENİK ETKİLERİ