RATLARDA DERİ FLEPLERİNİN YAŞAYABİLİRLİĞİNİ ARTIRMADA CİLOSTAZOLUN ETKİSİNİN İNCELENMESİ - DURU, BAKİ (Fırat Üniveristesi, 2005)
Bu çalışma, fosfodiesteraz tip m enziminin selektif inhibitörü olan cilostazolun ratlarda deri fleplerinin yaşayabilirliğini artıncı etkisinin olup olmadığım araştırmak için yapıldı. Çalışmada 30 adet Wistar albino tipi rat kullanıldı. Ratlar her grupta 10 rat olan 3 gruba ayrıldı. Grupl denekleri kontrol grubu olarak çalışmaya alındı. Bu grubun deneklerine 0.5 mi serum fizyolojik gavaj ile verildikten 30 dakika sonra flepler kaldırıldı. Flepler yerine dikildikten sonra günde 2 kez 0.5 mi serum fizyolojik gavaj ile bir hafta daha verildi. Grup 2'ye 0.5 mi serum fizyolojik içinde eritilen 30 mg/kg cilostazol gavaj şeklinde verildikten 30 dakika sonra flepler kaldırıldı. Fleplerin yerine dikilmesinden sonra günde iki kez 0.5 mi serum fizyolojik içinde eritilen 30 mg/kg cilostazol bir hafta daha verildi. Grup 3 deneklerine bir hafta süreyle günde iki kez 30 mg/kg cilostazol gavaj ile verildikten sonra flepler kaldırıldı. Flepler yerine dikildikten sonra günde iki kez 30 mg/kg cilostazol bir hafta daha kullanıldı. Flepler dikildikten birer hafta sonra değerlendirildi. Fleplerin yaşayan alanları dijital planimetre yardımıyla hesaplandı. Fleplerin yaşayan alan ortalama yüzdeleri grup l'de % 30.39, grup 2'de % 42.02 ve grup 3'de % 61.62 bulundu. Cilostazol uygulanan her iki gruptaki fleplerin yaşayan alanlarındaki artış kontrol grubu ile karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p<0.05). Cilostazol kan dolaşımını artıncı etkisiyle kronik tıkayıcı arter hastalıklarının tedavisinde ve PTCA sonrası koroner damarların yeniden tıkanmasının önlenmesinde kullanılmaktadır. Cilostazolun bu kullanım alanları dışında antiplatelet, vazodilatatör ve antitrombotik etkileri sayesinde flep yaşayabilirliğini artırmak için de kullanılabileceğini düşünüyoruz. Anahtar Kelimeler: Flep, Fosfodiesteraz tip m enzim inhibitörü, Cilostazol 1

THE INVESTIGATION OF EFFECTS OF CILOSTAZOL INTO IMPROVING SURVIVABILITY OF SKIN FLAPS IN RATS This study performed to investigate cilostazol which is selective inhibitor of phosphodiesterase enzyme type HI whether has effects to improve skin flap survival or has not in rats. In the study 30 Wistar albino rats were used. Rats divided in to 3 groups which have 10 rats. To individuals of group 1, 30 minutes then 0.5 ml physiological serum has given as gavage flaps were elevated. It has given 0.5 ml physiological serum by gavage twice in day for a week after flaps were sutured to their site. 30 minutes after dissolved 30mg/kg cilostazol has given to the group 2 as gavage flaps were raised. After suturing of flaps to their location, it has given 30 mg/kg of cilostazol which was dissolved in 0.5 ml physiological serum twice daily for a week. Flaps were raised after 30 mg/kg cilostazol has given by gavage twice a day for a week to group 3 individuals. 30 mg/kg cilostazol was used twice in day for a week then flaps were sutured to their site. Flaps are evaluated a week after they were sutured. Survived areas of each flaps are calculated by digital planimeter. Mean percentage of survived areas of flaps was found % 30.39 in group 1, % 42.02 in group 2 and % 61.62 in group 3. When survived areas of flaps of both cilostazol applied groups compared with survived areas of flaps of control group, statistically significant difference was found (p<0.05). Cilostazol is used in chronic occlusive arterial diseases and to prevention of restenosis of coronary arteries after PTCA by its effects which improve blood flow. We suggest that it will be able to use cilostazol to improve survivability of flap by its antiplatelet, vasodilator and antitrombotic effects out of these using sites. Key words: Flap, phosphodiesterase type HI enzyme inhibitor, Cilostazol.
The investigation of effects of cilostazol into improving survivability of skin flaps in rats
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi