DEĞİŞEN ŞARTLAR BAĞLAMINDA NAMAZ VE ORUÇ İBADETİNE ETKİSİ BAKIMINDAN YOLCULUK - KALKAN, İSMET (Fırat Üniveristesi, 2011)
İnsanoğlunun dini emir ve yasaklara muhatap olması, takatinin üstünde bir yük ile mükellef tutulması demek olmayıp bilakis kişilerin takat ve görev ifa edebilirliği ile eş orantılı bir niteliği haizdir. Dini mükellefiyet şartlarını haiz olmayanların sorumlu tutulmamaları, bu şartları sonradan kaybedenlerin mükellefiyetten muafiyetleri, zor şartlar altında olup dini yükümlülüğü tam olarak ifa etmek hususunda zorlanacak kimseler lehine ekstra bir takım kolaylıkların ruhsat olarak tanınmış olması da bunun kanıtıdır. Biz bu çalışmamızda, normal şartlar altında insan ile yaratıcı arasında olması gereken taabbudî ilişkinin, yolculuk gibi anormal şartlar altında yapılabilir seviyeye indirgenmiş olması ile ilgili tezahürlerini ve bunların günümüz şartlarında da geçerliliğini ispat ve izah etmeye çalıştık.Anahtar kelimeler: Din, Yükümlülük, Yolculuk, Ruhsat

The fact that human beings are subjected to the religious orders and prohibitions does not mean that an individual is obliged to a burden over his strength but an individual has a quality equally parallel to their strength and ability to do their duties. The fact that have not the religious obligations are not subjected to be responsible, and the exemption of these who have lost these conditions later, and to introduce some facilities fort the ones who have to be forced to do their religious responsibilities under difficult conditions is the prof of this.In our study, we have tried to prove that the worshipping relation between the creature and human beings can be reduced to be applicable levels and their appearences in our daily conditions.Key Words: Religion, Obligation, Travellin, Authority
Travelling on the effect of namaz and fasting under the changing conditions
Keywords: Din