METAL TOZ İLAVESİYSİYLE MAG KAYNAK YÖNTEMİNİN SERT YÜZEY KAPLAMA AMAÇLI KULLANILABİLİRLİĞİ - YİĞİT, OKTAY (Fırat Üniveristesi, 2014)
Bu Yüksek Lisans tez çalışmasında metal tozu ilavesiyle MAG kaynak yönteminin sert yüzey kaplama amaçlı kullanılabilirliği araştırılmıştır. Çalışmada AISI 1020 çelik levha, altlık malzeme olarak kullanılmış ve 4 farklı miktarda FeCrC (yüksek karbonlu) tozu özel bir aparatla ark bölgesine beslenmiştir. Kaplama işleminde 4 farklı akım kullanılmıştır. Bazı denemelerde FeCrC tozları 400 ?C ve 600 ?C 'ye ısıtıldıktan sonra kaplamalar yapılmıştır. Ayrıca bir numunede FeCrC tozu ile %4 grafit karışımı kaplama için kullanılmış ve kaplamadaki değişiklikler incelenmiştir. Yüzey kaplama işleminden sonra mikroyapı incelemesi, kimyasal ve X-Ray analizleri, sertlik ölçümleri ve abraziv aşınma testleri yapılmıştır. Sonuç olarak FeCrC toz miktarındaki artışla birlikte kaplamadaki krom ve karbon miktarının arttığı görülmüştür. Ayrıca tozlarda ön ısıtmanın kaplamaya geçen krom ve karbonun miktarındaki artışa olumlu etkisi olmuştur. Buna ek olarak FeCrC tozuna grafit takviyesi kaplamanın karbon içeriğini arttırmıştır. FeCrC tozundaki artışla beraber kaplamanın mikroyapısı martenzitten östenit+martenzit+kromkarbürlere dönüşmüştür. Benzer şekilde krom ve karbon artışıyla kaplamada sertlik değerleri ve abraziv aşınma direncinin arttığı görülmüştür.

In this master thesis, it was investigated the usability of MAG welding method for producing hardfacing with the addition of metal powder. In the study SAE 1020 steel plate has been used as a parent metal and four different amount of FeCrC powder have been fed into arc region with a special aparatus. Four different amperage have been used in the coating operation. In some trials after the FeCrC powder has been heated heated to 400 ?C and 600 ?C, the coatings have been done. In addition for one specimen a mixture of 4wt% graphite whit FeCrC powder, has been used for coating, and the changes in the coating has been investigated. After coating studies, microstructural examination, elemental and X-Ray analysis, hardness measurament and abrasive wear tests have been performed. As a result, it was seen that the amount of cromium and carbon increased in the coating with the increase of FeCrC. Also, preheating of powder had a possitive effect on the dilution of cromium and carbon in the coating. In addition graphite addition to FeCrC powder have increased the carbon content of the coating. The microstructures of coating have changed from martensite to austenite+matrensite+cromium carbides with the increase of cromium and carbon contents. Similarly hardness values and wear resistance of coatings have increased with the increase of cromium and carbon content.
Usability of MAG welding method for hardfacing with the addition of metal powder
Keywords: Metalurji Mühendisliği