Meninjitli hastalarda beyin-omurilik sıvısı sitokin düzeylerinin ayırıcı tanıdaki önemi - Kılıçoğlu, Aydan; Akbulut, Ayhan; Çelik, İlhami; Çıkım, Gürkan (My University, 2003)
Bu çalışmanın amacı; beyin-omurilik sıvısı (BOS) sitokinlerinin meninjitlerin ayırıcı tanısındaki rolünü saptamak idi. Kliniğe meninjit tanısı ile yatırılan akut pürülan (APM) (n=10), aseptik (ASM) (n=10) ve tüberküloz meninjit (TBM) (n=10) olguları ile kontrol grubunda, BOS tümör nekroz faktör-alafa (TNF $\\alpha$), interlökin-1 (IL-1), interlökin-2 (IL-2), interlökin-6 (IL-6) ve interlökin-8 (IL-8) düzeyleri kemilüminesans yöntemiyle ölçülüp, bunların konvansiyonel yöntemlerle olan korelasyonu, meninjitlerin ayırıcı tanısındaki yeri ve duyarlılığı araştırıldı. Beyin-omurilik sıvısı IL-1, 2, 6, 8 ve TNF $\\alpha$ düzeyleri, APM ve TBM menenjitli (TBM) olgularında ASM ve kontrol (KNT) grubundaki olgulara göre daha yüksek düzeylerde saptandı. Beyin-omurilik sıvısı protein, sodyum, hücre sayısı ve kan lökosit değerleri ile BOS IL-1, 2, 6, 8 ve TNF $\\alpha$ düzeyleri APM'Iİ olgularda diğer türlerden daha yüksek değerlerde saptandı. En yüksek IL-2 düzeyleri ise TBM grubunda izlendi. Meningeal irritasyon bulguları olan ancak konvansiyonel yöntemlerin yetersiz kaldığı durumlarda IL-1, 2, 6, 8 ve TNF $\\alpha$ düzeylerinin ölçülmesinin özellikle bakteri meninjitlerinin erken tanısında ve diğer meningeal irritasyon yapan durumlarla ayırıcı tanıda yardımcı olabileceği sonucuna varıldı
Keywords: Tanı; ayırıcı; Menenjit; Sitokinler; Beyin omurilik sıvısı; Tümör nekroz faktör; İnterlökinler