TÜRKİYE'DEKİ TEŞVİK POLİTİKALARININ YENİLENEBİLİR ENERJİ TÜKETİMİNE ETKİSİ: SEÇİLMİŞ ÜLKELER ÖZELİNDE BİR DEĞERLENDİRME - CİHAN, KEVSER (Fırat Üniveristesi, 2024)
TÜRKİYE'DEKİ TEŞVİK POLİTİKALARININ YENİLENEBİLİR ENERJİ TÜKETİMİNE ETKİSİ: SEÇİLMİŞ ÜLKELER ÖZELİNDE BİR DEĞERLENDİRME Kevser CİHAN Yüksek Lisans Tezi FIRAT ÜNİVERSİTESİ Sosyal Bilimleri Enstitüsü İKTİSAT ANA BİLİM DALI İktisat Programı Ağustos 2024, Sayfa: IX + 91 Tüm dünyada nüfusun hızla artması sonucu süre gelen teknoloji ve sanayi sektörü gibi birçok sektördeki büyümeler enerjiye olan ihtiyacı doğurmuştur. Fosil yakıtların kendini yenileyemedikleri ve dünya genelinde dengeli bir dağılım gerçekleştirmedikleri için neslinin tükenme tehlikesinin olması kendini yenilenebilir enerji kaynaklarına bırakmıştır. Enerji ihtiyacında dışa bağımlı olan ülkemiz için bu kaynaktan yararlanılması çok önemlidir. Türkiye bulunduğu konum itibariyle yenilenebilir kaynak bakımından potansiyeli çok yüksek bir ülkedir. Ancak potansiyeli daha düşük ülkelerle karşılaştırıldığında bu kaynakları yeteri kadar kullanmadığı görülmektedir. Bu çalışmada Türkiye'deki teşvik politikalarının yenilenebilir enerji tüketimine etkisini seçilmiş ülkeler (Brezilya, Hindistan, Çin, ABD ve Almanya) özelinde değerlendirerek incelenmesi amaçlanmıştır. Literatüre dayalı ele alınan bu çalışmada ilk olarak yenilenebilir enerjiye yönelik kavramsal bir bakış ele alınmış. Bu başlıkta enerji tanımı ve kaynakları detaylı açıklanmıştır. İkinci bölümde yenilenebilir enerji ile ilgili konular çeşitli alt başlıklarıyla incelenmiştir. Üçüncü bölümde Türkiye ve seçilmiş ülke (Brezilya, Hindistan, Çin, ABD ve Almanya) potansiyelleri tespit edilmiş. Son olarak ise dördüncü bölümde yenilenebilir enerji teşvik politikaları açısından Türkiye'nin SWOT Analizi yapılmış ve seçilmiş ülkeler (Brezilya, Hindistan, Çin, ABD ve Almanya) ile karşılaştırılmıştır. Bu karşılaştırma sonucunda hepsinin birbirinden bağımsız teşvik politikalarını kullandıkları ve farklı sonuçlarla karşılaştıkları gözlemlenmiştir. Anahtar Kelimeler: Enerji, enerji politikaları, yenilenebilir enerji kaynakları, vergi teşvikleri, Türkiye'de yenilenebilir enerjiye yönelik vergi teşvikleri, Brezilya, Hindistan, Çin, ABD ve Almanya yenilenebilir enerji politikası
The effect of incentive policies in turkey on renewable energy consumption: an evaluation specific to selected countries
Keywords: Ekonomi