METABOLİK SENDROM OLUŞTURULAN RATLARDA RESVERATROL UYGULAMASININ SERUM RESİSTİN VE APELİN DÜZEYLERİ ÜZERİNE ETKİLERİ - ALTAŞ, SEVGİ (Fırat Üniveristesi, 2011)
Metabolik sendrom (MeS) 21. yüzyılda tüm dünyada milyonları etkileyen önemli bir morbidite nedenidir. Bu çalışmada MeS oluşturulan Sprague Dawley cinsi erkek sıçanlarda; apelin, resistin ve insülin resistansı parametreleri üzerine resveratrolün etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır.Araştırmada 250 ? 20 gram ağırlığındaki 40 adet sıçan 4 gruba ayrıldı. Bazal diyetle beslenen grup kontrol grubu; bazal diyete %10'luk fruktoz eklenen 8 hafta beslenen MeS grubu; MeS grubuna ilaveten 10 mg/kg/gün resveratrol verilen grup; MeS grubuna 10 mg/kg/gün pioglitazon verilen gruplar oluşturuldu. Sıçanlar dekapite edilerek resistin, apelin ve biyokimyasal parametreler kan örneklerinde çalışıldı.MeS oluşturulan sıçanlarda serum resistin düzeylerinin kontrol grubuna göre %95,83 artış gösterdiği, resveratrol grubunda bu artışın %35,09, pioglitazon verilen grupta ise %28,81 oranında olduğu görülmüştür (p<0,001). Kontrol grubuna göre serum apelin düzeyleri MeS grubunda %30,91 artış (2,07±0,46 ng/ml) tespit edilmiş olup resveratrol uygulanan grupta artış %56,60 (2,60±0,46), pioglitazon uygulanan grupta ise %48,31 (2,24±0,42 ng/ml) olduğu tespit edilmiştir (p<0,01). MeS grubunda insülin ile HOMA-IR düzeyleri arasında pozitif korelasyon tespit edilmiş (r= 0,783; p= 0,007) ve resveratrol uygulanan grupta HOMA-IR (p<0,001), insülin (p<0,001) ve HbA1c (p<0,01) düzeyleri anlamlı olarak azalmıştır. Aortun histopatolojik incelemelerinde resveratrol grubunda perivasküler lenfositik infiltrasyonunun azaldığı, pioglitazon grubunda ise perivasküler hafif lenfositik infiltrasyon belirginliği tespit edildi.Sonuç olarak, yağ dokudan salgılanan resistin ve apelinin insülin direnci oluşumunda ya da bu direncin düzenlenmesinde önemli rol aldığı, ayrıca uygulanan tedavilerden resveratrolün serum apelin, resistin, HbA1c ve lipid düzeylerine olumlu etkilerinin olduğu açıkça gösterilmiştir.Anahtar Kelimeler: Metabolik Sendrom, Resveratrol, Resistin, Apelin

Metabolic syndrome (MeS) is an important cause of morbidity affecting millions of people all over the world in 21st century. In this study, the effects of resveratrol on apelin, resistin and Insulin resistance parameters were planned to be investigated on MeS generated male Sprague Dawley rats.In this study; 40 rats, 250 ± 20 grams in weight, were divided into 4 groups. The experimental groups were as follow: one control group was fed with basal diet; one MeS group was fed 8 weeks with basal diet supplemented with 10% fructose, one MeS group was fed with 10 mg/ kg/day resveratrol in addition to MeS group, one MeS group was fed with 10 mg/kg/day pioglitazone in addition to MeS group. The rats were decapitated and resistin, apelin and biochemical parameters were studied in blood samples.Serum resistin levels of MeS rats were increased compared with control group (95,83%; p<0,001) and were decreased by 35,09 % in resveratrol group and by 28,81%?in pioglitazone group (p<0,001). Apelin was detected in MeS group (30,91%; 2,07±0,46 ng/ml) and this increase in resveratrol group (56,60%; 2,60±0,46) was found more significant than pioglitazone group (% 48,31; 2,24±0,42 ng/ml) (p<0,01). A positive correlation between insulin and HOMA-IR was detected ( r = 0,783; p = 0,007 ) in MeS group and HOMA-IR ( p<0,001 ), insulin ( p<0,001) and HbA1c ( p<0,01 ) levels were decreased in resveratrol group. Histopathological examination of the aorta revealed decrease in perivascular lymphocytic infiltration in resveratrol group and mild increase in perivascular lymphocytic infiltration in pioglitazone group.Our studies show that resistin contributes to formation of insulin resistance, apelin plays an important role in the regulation of this resistance and they may act as central regulators in insulin resistance, besides resveratrol treatment has significant positive effects on serum apelin, resistin and lipid levels.Keywords: Metabolic Syndrome, Resveratrol, Resistin, Apelin
The effects of administration of resveratrol on serum resistin and apelin levels in the metabolic syndrome induced rats
Keywords: Biyokimya