BALKAN SAVAŞLARI SIRASINDA MUHACİRLERİN İSTANBUL’DA GEÇİCİ İSKÂNLARI VE KARŞILAŞILAN SORUNLAR - İlçin, Hasret İpek; Ayışığı, Metin (Fırat University, 2023)
Göç, çeşitli sebeplerden dolayı insanların yaşadıkları yerlerden başka bir yere geçici ya da kalıcı ikamet icin gerçekleştirdikleri eylemdir. Savaş zamanlarında gerçekleşen göç hareketlerinin sebebi ise öncelikle can emniyetidir. Balkan Savaşları sırasında da ortaya çıkan bu hayati sebep, birçok insanın İstanbul ve Anadolu’ya doğru hareket etmelerine neden olmuştur. Bireysel ya da gruplar halinde İstanbul’a gelen muhacirlerin mümkün olan kısa zamanda iskân ve iaşe edilmeleri gerekliydi. Dönemin İstanbul basınından anlaşıldığı kadarıyla muhacir iskân edilen alanlar çeşitliydi. Camiler, barakalar, kışlalar, han ve oteller bunlardan bazıları ve en önemlileridir. Ancak iskân mahallerinin fiziksel yönden yetersizliği ve hijyen eksikliği muhacirlerin yaşam koşullarını olumsuz etkilemiştir. Böylece kalabalık gruplar halinde yaşayan muhacirler arasında salgın hastalıklar kolaylıkla yayılmıştır. Bütün bu sebepler muhacirlerin biran evvel kalıcı iskân edilecekleri yerlere gönderilmelerini zaruri kılmıştır. Balkan Savaşları sırasında İstanbul’da bir süreliğine misafir edilen bu insanların nerelere iskân edildikleri, söz konusu mahallerde ne gibi sorunlar yaşadıkları çalışmanın temel merakıdır. Bunun yanı sıra, Balkan muhacirleri ile ilgilenen kurumlar, muhacirlere hangi nizamname ve talimatnamelere göre muamele edildiği ve muhacirlerin İstanbul’daki genel durumları incelenmiştir.

Migration is the movement of people from their current place of residence to another for a temporary or permanent residence due to various reasons. The reason for migration movements taking place during times of war is primarily the safety of life. This vital reason that also occurred during the Balkan Wars caused many people to move toward Istanbul and Anatolia. It was necessary to settle and subsidise the migrants arriving in Istanbul as individuals or in groups in the shortest time possible. As it is understood from the Istanbul press of the period, migrants were settled in various areas. Mosques, huts, barracks, inns, and hotels were some of these as well as the most important ones. However, the physical inadequacy of the settling locations and lack of hygiene negatively affected the living conditions of the migrants. Consequently, epidemics were easily spread among migrants living in crowded groups. All these reasons made it unavoidable for the migrants to be sent to the places where they were to be permanently settled as soon as possible. The main focus of the study was to investigate where these people hosted in Istanbul for quite a while during the Balkan Wars were settled and what kind of problems they experienced in the locations in question. Institutions dealing with Balkan migrants, according to which regulations and instructions they were treated, and the general situation of the migrants in Istanbul were also investigated in the study.
Temporary Settlement of Immigrants in Istanbul During the Balkan Wars and the Problems Encountered