ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİNİN DURUŞ BOZUKLUKLARI VE UTANGAÇLIK İLİŞKİSİNİN İNCELENMESİ - ASL, NADER SHAYGAN (Fırat Üniveristesi, 2014)
Bu çalışmada, ortaokul öğrencilerinin duruş bozuklukları ve Utangaçlık ilişkisi incelenmiştir. Yaşamın vazgeçilmez bir unsuru olan hareket, fizyolojik ve psikolojik fonksiyonların sürdürülmesinde önemlidir. İyi bir postür beden ve ruh sağlığımızın temel taşlarındandır. İnsan vücudu kaslar ve eklemlerle birleşik kemiklerin şekillendirdiği bir oluşumdur. Bu çalışmanın evreni Ardabilde okuyan toplam 17974 öğrenciden oluşmaktadır. 378 kişi ise bu evrenin örneklemini oluşturmuştur (%5 hata oranı). İlk aşamada öğrencilerinin giriş bilgileri, Ergonomik bilgisayar programında kaydedildi. Öğrencilerin fotoğrafları ayakta üç yönlü (yandan, arkadan, önden) dijital fotoğrafçılık sistemiyle çektirildi ve fotoğraflar Ergonomik bilgisayar programıyla incelendi. Araştırmada Utangaçlık Ölçeği kullanıldı. Ölçek 44 soru ve 5 seçenekli (Asla, Nadiren, Zaman Zaman, Çoğu Zaman, Her Zaman) Likert tipi beşli derecelendirme ile anket kullanılarak değerlendirildi. Araştırmada elde edilen verilerin çözümlemesinde frekans dağılımı, yüzde, ortalama, ağırlıklı ortalama ve değişkenler arasında anlamlı/anlamsız bir farkın olup/olmadığını belirlemek amacıyla X2 testinden yararlanılmıştır. Araştırmada herhangi bir duruş bozukluğu olmayan öğrencilerin Utangaçlık düzeyi en düşük ortalaması 58.35, üst ve alt duruş bozukluğuna sahip olan öğrencilerin Utangaçlık ortalaması en yüksek 81.18 dür. Araştırmada öğrencilerin Utangaçlık ve çeşitli duruş bozukluğu arasında anlamlı bir fark olduğu söylenebilir. Herhangi bir duruş bozukluğuna sahip olmayan öğrencilerin, çeşitli duruş bozukluğu olan öğrencilerin Utangaçlık ortalamasından düşüktür. Üst ve alt duruş bozukluğu olan öğrencilerin utangaçlığı diğer gruplardan fazladır. Anahtar Kelimeler: Duruş Bozuklukları, Utangaçlık, Ortaokul, Öğrenci

In this study, it was ünvestigated the relationship between Posture Disorders and Shyness in middle school students. The move is an essential element of life, is important in maintaining the physiological and psychological functions. Good Posture and mental health is an essential component. The universe of the study composed of total of 17974 student studying in Ardabil City. 378 student also selected a sample of the study (%5 error). Students in the first stage, the login information, Ergonomic computer program recorded. Photos of students standing three-way (side, anterior, posterior) and photographs were taken of digital photography system, ergonomic computer program analyzed. Shyness Scale questionnaire survey method was used. Survey 44-item and five options (Never, Rarely, Time Time, Most of the Time, Every Time) five-point Likert rating scale was used. Analysis of the data obtained, the Sayı, Yüzdeage, Ortalama, Standard deviation between the variables was X 2 test was used to determine not to be. Shyness level of the lowest average of students who have no Posture disorders in the study were 58.35. Also shyness level of highest average of students who have a Posture disorders of the upper and lower average were 81.18. It said to be a significant difference between the various Posture disorders and shyness of student in the study. Shyness level of students who no have any Posture disorders were lower than students have various Postures disorders. Shyness of student who have upper and lower Posture disorders were greater than another groups. Key Words: Posture Disorders, Shyness, Middle School, Student
The relationship between secondary school students posture disorders and shyness
Keywords: Eğitim ve Öğretim