İSLAM MEDENİYETİNDE BİRLİKTE YAŞAMA PRATİĞİ ÜZERİNE SOSYOLOJİK BİR ARAŞTIRMA - KİLER, KÜBRA (Fırat Üniveristesi, 2022)
Bu yüksek lisans çalışması İslam medeniyetinin, birlikte yaşama kültürünü hangi temel ilke ve prensiplere dayandırdığı, birlikte yaşama kültürüne dair hangi uygulamaları gerçekleştirdiği gibi temalara odaklanacaktır. Bu kapsamda birlikte yaşama kavramı sosyolojik bağlamda ele alınmakta ve İslam Medeniyetinde birlikte yaşama kavramının nasıl uygulandığı ve birlikte yaşama pratiğine dayalı temel argümanlar tartışılmaktadır. Bilindiği üzere farklı unsurlar açısından birlikte yaşamanın ideal bir uygulamasını sergileyen ve üç büyük din için büyük önem arz eden Kudüs, türlü farklılıkları bir arada yaşatabilmiş Endülüs ve yüzlerce yıl süren farklı din, ırk ve mezheplerden oluşan bir toplum tecrübesine sahip Osmanlı devleti gibi örneklerin ortak paydası İslam Medeniyeti olmuştur. Bu tezde ayrıca farklı inanç ve kültürlere sahip insanların birbirlerinin hak ve özgürlüklerini ihlal etmeden bir arada yaşama pratiğini nasıl gerçekleştirdikleri ve bu noktada İslam dininin temel ilke ve değerlerinin nasıl bir rol oynadığı ortaya konmuştur.

This higher education study will focus on themes such as practices for co-implementation, which Islam bases on the basic principles and principles of living together. It is discussed in a context that can be lived together with this concept, and how it is thought and thought about living together in Islamic Civilization is discussed. In addition to the elements that are different for everything, there are three important examples of great importance, such as Andalusia, which has an ideal use for you, and the Ottoman Empire, which has a social state consisting of different religions, races and examples, for example, the common denominator of Islamic Civilization. In this thesis, it has been revealed how people with different beliefs and cultures realize themselves to live their rights and pleasures without any taste and the expectations of a role of the basic principles and values of this belief religion.
A sociological research on the pratice of living together in islamic civilization
Keywords: Sosyoloji