Boş Zamanın Değişen Yüzü: Yaşam Deneyimleri ve Kimlik İnşaı - Aytaç, Ömer (My University, 2006)
Modernite ile birlikte, toplumsal alanın hemen her noktasında, bir farklılık, başkalaşım ve altüst yaşanmaktadır. Modernliğin/kapitalizmin iki farklı yaşam alanına (iş/iş dışı) böldüğü sosyal dünyada, boş zaman artık, iş gibi özerk/spesifik bir yaşam alanıdır. Modern dönemde boş zaman, kapitalist kâr esprisine ivme kazandıran bir alan olarak düzenlendi.Böylelikle, boş zaman, araçsal, metalaşmış, örgütlü, ticari ve kurgusal bir etkinlik alanı haline geldi. Boş zaman, daha çok kapitalist çıkarlara hizmet edici bir kullanım değerine sahip oldu. Bundan dolayı boş zaman, bireysel inisiyatifin bir zamanı değil, daha çok örgütsel yapıların iktidarına teslimiyetle karakterize olan bir zaman/yaşam alanıdır. Bu yazıda moderniteyle birlikte, boş zamanın kapitalist doğası, dev boş zaman endüstrileri, boş vaktin tüketimci karakteri, kimlik, postmodernizm ve turist deneyimleri bağlamında boş zamanın değişen görünümleri üzerinde durulmaktadır.
Keywords: Turizm; kapitalizm; modernlik; toplumsal hayat; kimlik; tüketim toplumu; boş zaman; boş zaman etkinlikleri; aylak sınıf; boş zaman endüstrisi; postmodern toplum