Kara Balık (Capoeta trutta, Heckel, 1843) ve Sarı Balığın (Capoeta umbla, Heckel, 1843) köfte olarak değerlendirilmesi ve kalite kriterleri üzerine farklı muhafaza sıcaklıklarının etkisi - Özpolat, Emine; Emir, Özlem Çoban (My University, 2012)
Bu çalışmada; karabalık (Capoeta trutta, Heckel, 1843) ve sarıbalığın (Capoeta umbla, Heckel, 1843) köfte olarak değerlendirilmesi ve kalite kriterleri üzerine farklı sıcaklıkların (4±2°C ve -12±2°C) etkisi araştırılmıştır. Muhafaza süresince balık köftelerinin kalitesi duyusal ve kimyasal (rutubet, TVB-N, TBA ve pH) analizlerle değerlendirilmiştir. Yapılan analizlere göre, 4±2 C°’de muhafaza edilen köftelerin 20 gün ve -12±2 C°’de muhafaza edilen köftelerin ise 4 ay tüketim özelliğini koruduğu belirlenmiştir. Farklı iki balık türünden aynı formülasyonla oluşturulan ve iki farklı sıcaklıkta depolanan köfte grupları arasında muhafaza süresine bağlı olarak bir fark bulunmamıştır (p?0.05).
Keywords: Balıkçılık; Gıda Bilimi ve Teknolojisi