KARAKTER VE EYLEM DEĞERLERİ ÜZERİNDEN SERVET-İ FÜNUN ROMANINDA PSİKOLOJİK MANİPÜLASYON - YİĞİT, GÖRKEM GÖKÇE (Fırat Üniveristesi, 2021)
Servet-i Fünun dönemine geçişin alt yapısını hazırlayan unsurların cedid hareketine zemin oluşturan fikir ve görüş benzerlik/ayrılıkları, dönemin içinde bulunduğu siyasi, sosyolojik ve psikolojik durum anlatılır. Cedid hareketi ile birlikte ortaya çıkan eskiden yırtılım isteğinin verdiği çabayla bir salon edebiyatı tavrında cemaatten cemiyete, tebaadan tabakaya, dıştan içe, bizden ben/e yönelimde etkin olan durumlar aktarılır. Psikolojik manipülasyon kavramı, bu kavram içinde karakterlerin kendilerini ifade etme biçimleri, ben/in yüce bir varlık olduğunun farkına varan karakterin kendini ispatlaması, gerçekleştirmesi, çıkarları doğrultusunda karşısındakinin duygularını sömürüp etkilemesi, kendi ben/ini ön plana çıkaracak tavırları manipülasyon perdesi arkasından vermeye çalışması, manipülasyon kavramının Servet-i Fünun romanındaki karakterlerin sergiledikleri tavırlar ile ilişkisi aktarılmaya çalışılır.

The differences of opinion and opinion above the grounds for the jadid movement of the elements that prepared the infrastructure of the transition to the Servet-i Fünun period, and the political, sociological and psychological situation of the period are explained. It emerges with the jadid movement "in the past, the desire to tear is transferred from the community to the community, from the subject to the stratum, from the outside to the outside, from us to the self, in a confident salon literature attitude. Proving himself, realizing himself, exploiting and affecting his own emotions, trying to bring out the attitudes that will bring his own self to the forefront from behind the curtain of manipulation, and the relationship between the concept of manipulation and the attitudes of the characters in the novel Servet-i Fünun are tried to be conveyed.
On character and action values psychological manipulation in the novel of Servet-i Fünun
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı