CİP BARAJI (ELAZIĞ) SULAMA ALANINDA YETİŞTİRİLEN BİTKİLERDEKİ PARAZİT FUNGUSLARIN TESPİTİ - DEMİR, HAKAN (Fırat Üniveristesi, 2004)
Yüksek Lisans Tezi CİP BARAJI (ELAZIĞ) SULAMA ALANINDA YETİŞTİRİLEN BİTKİLERDEKİ PARAZİT FUNGUSLARIN TESPİTİ Hakan DEMİR Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Ana Bilim Dalı 2004, Sayfa:38 Çalışmanın materyalini Cip Barajı sulama alanındaki kültür bitkileri oluşturmuştur. Belirtilen yöreye hastalıkların çıktığı mevsimlerde 3'er hafta arayla gidilip, kültür bitkileri incelenmiştir. Hastalıklı olanlardan örnekler alınmış, teşhisleri yapılmış ve aşağıdaki patojenler tespit edilmiştir. Arpalarda Rhynchosporium secalis (Oud.) Davis, Fusarium spp., Pyrenophora spp., Erysiphe graminis (DC.) Wint; arpa ve buğdaylarda Ohiobolııs graminis Sacc.; buğdaylarda Cladosporium herbarium (Pers.) Link., Puccinia striiformis West., P. recondita Rob.ex Desm.; nohutta Mycosphaeralla rabiei Kovac ; şekerpancarında Cercospora beticola Sacc., Verticillum albo-atrum Rein et Berth.; güllerde Phragmidium mucronatum (Pres.) Schlecth, Sphaerotheca pennosa (Walt.) Lev.; biberlerde Phythoptora capsici Leon; domateslerde Alternaria tenuis Nees.; patlıcanlarda Fusarium oxysporium Wr. ve Verticillum dahliae Kleb.; soğanlarda Peronospora destructor Berk.; hıyarlarda Pseudoperonospora cubensis Rostovtsev.; hıyar, kabak ve kavunlarda Sphaerotheca fluginea (Schlech) Polacci; elmalarda Sclerotinia fructigena Aderth et Ruhll ve Venturia inaequalis (Cke) Wint; ayvalarda Sclerotinia linhartiana (Sacc.) Honey; armutta Venturia prina Aderh; elma, armut ve ayvalarda Erwinia amylovora (Burril) Winston; kayısı, şeftali, kiraz, vişne ve eriklerde Coryneum beijerinckii oud.; kayısı kiraz ve şeftalilerde Sclerotinia laxa Aderh et Ruhi; şeftalilerde Taphhrina deformans (Berk.) Tull.; eriklerde Taphrina pruni (Fuck.) Tull.; asmalarda Uncinula necator (Sch.) Burr ve cevizlerde Gnomonia leptostyla (Fr.) Ces et De Not. Anahtar kelimeler : Fungal Hastalıklar, Funguslar, Sebze Hastalıkları, Meyve Hastalıkları, Tahıl Hastalıkları.

SUMMARY M.Sc. Thesis THE DETERMINATION OF PARASITE FUNGI ON CULTIVATED PLANTS WHICH ARE GROWN IN THE IRRIGATED AREA OF CD? DAM (ELAZI?) Hakan DEMİR Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Departmant of Biology 2004, Page :38 The material of studing had been formed cultivated plants which are grown in the irrigated area of Cip Dam. In the area, the diseased plants were examined once in three weeks. The determined pathogenic fungi and bacteria are below. Rhynchosporium secalis (Oud.) Davis, Pyrenophora spp., Fusarium spp. Erysiphe graminis (DC.) Wint. on barley ; Ohiobolus graminis Sacc. on barley and wheat; Cladosporium herbarium (Pers.) Link., Puccinia striiformis West., P. recondita Rob.ex Desm. On wheat; Mycosphaeralla rabiei Kovac on chickpea; Cercospora beticola Sacc, Verticillum albo- atrum Rein et Berth on sugar beet; Phragmidium mucronatum (Pers.) Schlecth Sphaerotheca pannosa (Walt.) Lev on rose; Phythoptora capsici Leon on papper; Alternoria tenuis Nees on tomato; Füsarium oxysporium Wr. and Verticillum dahliae Kleb on eggplant; Peronospora destructor Berk on onion; Pseudoperonospora cubensis Rostovtsev, Sphaerotheca fluginea (Schlech.) Polacci on cucumber, squash and melon; Scletorinia fructigena Aderth et Ruhl., Venturia inaequalis (Cke.) Wint on apple; V. prina Aderh on pear; Sclerotinia linhartiana (Sacc.) Honey on quince; Erwinia amylovora (Burril) Winston on apple, pear and quince; Coryneum beijerinckii oud on apricot, peach, cerry, sour cerry and plum; Sclerotinia laxa Aderh et Ruhl on apricot, peach and cerry; Taphrina deformans (Berk.) Tull on peach; Taphrina pruni (fuck.) Tull on plum; Uncinula necator (Sch.) Burr on grape; Gnomonia leptostyla (Fr.) Ces et De Not on walnut. Keywords: Fungal Diseases, Fungi, Vegetable Diseases, Fruit Diseases, Cereal Diseases. II
The determination of parasite fungi on cultivated plants which are grown in the irrigated area of Cip Dam (Elazığ)
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Biyoloji; Biology