AMPUTE MİLLİ TAKIM SPORCULARININ DUYGU DÜZENLEME İLE KARAR VERME BECERİLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ - ÇELİK, TALİP (Fırat Üniveristesi, 2025)
Bu doktora tezin amacı ampute milli takım sporcularının duygu düzenleme ile karar verme becerileri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bu araştırma karma yöntem modeliyle yürütülmüştür. Öncelikle nicel veriler toplandı ve analiz edildi. Daha sonra derinlemesine bilgi sağlamak için nitel araştırma yöntemlerine başvurulmuştur. Veri toplama araçları olarak ilk aşamada demografik bilgiler, duygu düzenleme ölçeği ve karar verme becerisi ölçeği uygulanmıştır. İkinci aşamada ise yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Nicel araştırmalar verilerinin analizinde öncelikle verilerin normal dağılıp dağılmadığı incelenmiştir. Yapılan incelemeler sonucunda verilerin normal dağıldığına karar verilmiştir. Bu nedenle parametrik testlerden değişkenler arasındaki ilişkiyi incelemek için pearson korelasyon analizi ve bağımsız değişkenin bağımlı değişken üzerindeki etkisini belirlemek için regresyon analizi yapılmıştır. Nitel araştırmaların analizinde tümevarım yöntem benimsenmiş ve yapılan içerik analizi sonucunda toplamda 3 ana tema, 8 alt tema ve 29 kod oluşturulmuştur. Çalışmamızdan elde edilen hem nitel ve hem nicel verilerin sonucunda duygu düzenleme becerilerinin milli takım ampute sporcularının karar verme becerileri üzerinde olumlu etkilere sahip olduğu görülmektedir. Nicel bulgulardan elde edilen verilerin sonucunda duygu düzenleme becerileri ile karar verme stillerinden dikkatli karar verme ve özsaygı becerileri üzerinde pozitif yönde anlamlı bir şekilde etkilerken; erteleyici, kaçıngan ve panik karar verme stillerini negatif yönde anlamlı bir şekilde yordadığı tespit edilmiştir. Nitel bulgulardan elde edilen verilerden ise ampute milli takım sporcuların psikolojik performans gelişimine katkı sağlamanın yanı sıra stres, kaygı ve öfke gibi duyguların yönetiminde etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

The aim of this dissertation is to examine the relationship between emotion regulation and decision-making skills of amputee national team athletes. This research was conducted with mixed method model. First, quantitative data were collected and analyzed. Then qualitative research methods were used to provide in-depth information. As data collection tools, demographic information, emotion regulation scale and decision-making skills scale were applied in the first stage. In the second stage, a semi-structured interview form was used. In the analysis of quantitative research data, it was first examined whether the data were normally distributed. As a result of the examinations, it was decided that the data were normally distributed. Therefore, Pearson correlation analysis was used to examine the relationship between variables from parametric tests and regression analysis was used to determine the effect of the independent variable on the dependent variable. In the analysis of qualitative research, inductive method was adopted and as a result of the content analysis, 3 main themes, 8 sub-themes and 29 codes were created. As a result of both qualitative and quantitative data obtained from our study, it is seen that emotion regulation skills have positive effects on the decision-making skills of national team amputee athletes. As a result of the data obtained from quantitative findings, it was determined that emotion regulation skills had a significant positive effect on careful decision-making and self-esteem skills from decision-making styles, while it predicted procrastinating, avoidant and panic decision-making styles negatively and significantly. From the data obtained from qualitative findings, it was concluded that it is effective in the management of emotions such as stress, anxiety and anger as well as contributing to the psychological performance development of amputee national team athletes.
Investigation of the relationship between emotion regulation and decision-making skills of amputee national team athletes
Keywords: Spor