OT BALIĞI (CTENOPHARYNGODON İDELLA VALENCİENNES, 1844)'NIN ÇEŞİTLİ BİTKİSEL PROTEİNLERİ DEĞERLENDİRMESİ - SERTEL, EBRU (Fırat Üniveristesi, 2005)
Yüksek Lisans Tezi OT BALIĞI {CTENOPHARYNGODON IDELLA VALENCIENNES, 1844)'NIN ÇEŞİTLİ BİTKİSEL PROTEİNLERİ DEĞERLENDİRMESİ Ebru SERTEL Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Su Ürünleri Yetiştiriciliği Anabilim Dalı 2005. Sayfa: 44 Bu çalışmada, çeşitli bitkisel proteinlerin ot balığı {Ctenopharyngodon idella)'mn büyüme (canlı ağırlık, toplam boy, canlı ağırlık artışı, oransal büyüme, spesifik büyüme oranı ve kondisyon faktörü), yem değerlendirme (yem tüketimi, yem dönüşüm oranı, protein etkinlik oranı, protein değerlendirme indeksi, araştırma rasyonlarındaki besin maddeleri ve enerjinin sindirilme oranları) ve et kalitesine (ham protein, ham yağ, kül. ham lif, azotsuz öz madde, su ve enerji) olan etkileri araştırıldı. Bu amaçla, %40 oranında ham protein ve 3469 kcal/kg toplam enerji içeren bir kontrol rasyonu hazırlandı. Kontrol rasyonundaki balık unu proteininin %50"si yerine soya küspesi (%42.0). mısır unu (%65,3). pamuk tohumu küspesi (%55,9) ve ayçiçeği tohumu küspesi (%57,9) katılarak sırasıyla 1. 2. 3 ve 4 nolıı deneme rasyonları oluşturuldu. Kontrol ve deneme rasyonlarının hanı protein ve toplam enerji düzeyleri eşitlendi. Denemeler üç tekrar halinde gerçekleştirildi. Balıklara canlı ağırlıklarının yüzdesi oranında hesaplanan yem miktarı, 25±1 °C su sıcaklığında, günde üç öğün halinde 5 ay süreyle verildi. Kontrol ve deneme gruplarının: canlı ağırlık, toplam boy. canlı ağırlık artışı, oransal büyüme, spesifik büyüme oranı, kondisyon faktörü, yem tüketimi, yem dönüşüm oranı, protein etkinlik oranı, yemlerdeki besin maddelerini ve enerjiyi sindirme oranları arasındaki farklılıklar önemli bulundu (p<0,05). En yüksek değerler kontrol grubundan elde edildi. Bunu sırasıyla; 1, 3. 4 ve 2 nolıı deneme grupları izledi (p<0,05). Araştırma gruplarına ait balık etlerinin ham kül. lif ve azotsuz öz madde oranları arasındaki farklılıkların önemli (p<0,05), protein değerlendirme indeksi, balık etinin ham protein, ham yağ, su ve enerji düzeyleri arasındaki farklılıkların ise önemsiz (p>0.05) olduğu tespit edildi. Bu çalışmada elde edilen verilerin ışığı altında, ot balığının soya küspesi, pamuk tohumu küspesi, ayçiçeği tohumu küspesi ve mısır ununu yüksek oranda değerlendirdiği sonucuna varıldı. Anahtar Kelimeler: Ot balığı. Ctenopharyngodon idella, bitkisel protein kaynaklan, büyüme, yem değerlendirme, et kalitesi. IV
Utilization of several plant proteins by grass fish (Ctenopharyngodon idella Valenciennes, 1844)
Keywords: Su Ürünleri