FORMALDEHİTİN SIÇAN HİPOKAMPUSUNDA MEYDANA GETİRDİĞİ DEĞİŞİKLİKLER VE BUNA KAFEİK ASİT FENETİL ESTER'İN (CAPE) ETKİSİ - TÜRKOĞLU, ASLI ÖZDEM (Fırat Üniveristesi, 2006)
Bu çalışmada, formaldehitin sıçan hipokampusu üzerine olan toksisitesi,immunohistokimyasal ve biyokimyasal olarak incelendi. Oluşan nöronal hasarakarşı kafeik asit fenetil ester'in (CAPE) koruyucu etkileri araştırıldı.Yirmi bir adet erişkin erkek Wistar cinsi sıçan eşit olarak 3 gruba ayrıldı.Kontrol grubu ratlara beş gün süresince intraperitoneal (i.p) etil alkol (CH2OH)uygulandı. Formaldehit (FA) grubu ratlara, beş gün boyunca formaldehit(10mg/kg) i.p olarak enjekte edildi. Formaldehit + Kafeik Asit Fenetil Ester(FA+CAPE) grubu ratlara ise, beş gün boyunca i.p formaldehit ve beraberinde buuygulamanın üç gün öncesinden başlamak üzere CAPE (10?mol/kg ) verildi.Deney sonunda dekapite edilen ratların beyinlerinin sağ hemisferleri nötralformalinde fikse edildi. Sonra dokular parafine gömüldü ve kesitler alındı. Bukesitler ışık mikroskop ve immunohistokimyasal değerlendirmeler için kullanıldı.Sol hemisferlerinde ise biyokimyasal olarak, katalaz (CAT), süperoksit dismutaz(SOD), nitrik oksit (NO), malondialdehit (MDA), ve glutatyon peroksidaz (GSHPx)değerleri ölçüldü. Formaldehit enjekte edilen grupta, kontrollekarşılaştırıldığında hipokampus apoptotik hücre sayısında artış ve belirgin birimmunohistokimyasal boyanma vardı. Yine bu grupta oksidan ve antioksidanparametre değerleri diğer gruplarla karşılaştırıldığında yüksekti (p<0.0167).FA+CAPE grubunda ise, az sayıda apoptotik hücre ve zayıf birimmunohistokimyasal boyanma izlendi. Biyokimyasal parametre değerleri deazalmıştı (p<0.0167).Sonuç olarak immunohistokimyasal ve biyokimyasal olarak yapılan buçalışmada formaldehit uygulamasının nöronal hasarı artırdığı ve bu hasarın CAPEtarafından kısmen önlendiği gösterildi.Anahtar Kelimeler: Formaldehit, hipokampus, CAPE, rat, nörotoksisite

In this study, the toxic effects of formaldehyde on rat hippocampus wereexamined immunohistochemically and biochemically and protective effects ofcaffeic acid phenethyl ester (CAPE) were investigated on this neuronal damage.Twenty one adult male Wistar rats were divided into three groups. Controlgroup rats intraperitoneally (i.p) received ethyl alchool (CH2OH) for 5 days.Animals in Formaldehyde (FA) group were injected with formaldehyde(10mg/kg) for 5 days. Rats in Formaldehyde and Caffeic acid phenethyl ester(FA+CAPE) group received CAPE (10?mol/kg) before 3 days of formaldehydeadministration additionally.At the end of the experiment, the right hemispheres of brains were fixed inneutral formalin solution. Then tissue specimens were embedded in paraffin andsectioned. These sections were used for light microscopical andimmunonohistochemical evaluations. In the left hemispheres of brains, catalase(CAT), superoxide dismutase (SOD), nitric oxide (NO), malondialdehyde (MDA)and glutathione peroxidase (GSH-Px) values were biochemically measured. Informaldehyde injected group, apoptotic cell numbers of hippocampus wereincreased compared to those in control group (p<0.0167) and there wassignificantly immunohistochemical staining in this group. Compared with othergroups, oxidant and antioxidant parameters values were high in this group, again(p<0.0167). In FA+CAPE group apoptotic cells were reduced andimmunohistochemical staining in this group was minimal and biochemicalparameter values were reduced too.In conclusion, the present immunohistochemical and biochemical studyshowed that formaldehyde-induced neuronal damage was partially prevented byCAPE.Key words: Formaldehyde, hippocampus, CAPE, rat, neurotoxicity
Formaldehyde induced changes in rat hippocampus and effect of caffeic acid phenethyl ester (CAPE)
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Anatomi