ANKARA HALKEVİ'NİN MUSİKİ ÇALIŞMALARI - DEMİRALP, ŞULE (Fırat Üniveristesi, 2018)
Cumhuriyet'in ilk yıllarında Türkiye'de, milli devlet yapılandırma çalışmaları içerisinde Türk Ocaklarının önemli katkılarının olduğu bir gerçektir. 1932 yılı sonrası bu misyonu Halkevleri üstlenmiştir. Halkevleri milletleşme yolunda hemen her alanda halk eğitiminin ocağı olarak faaliyet göstermiştir. Bu faaliyetlerin en önemlilerinden birisi musiki çalışmalarıdır. Musiki alanında temel hedef ise modern musiki ile milli musikinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasıdır. Bu amaçla, Ankara Halkevi; korolar oluşturmak, enstrüman çalmayı öğretmek için kurslar düzenlemek, konserler verdirmek, halk kültüründe var olan müzik değerlerini derlemek, derleme yapılan kültür varlıklarını notaya geçirterek repertuvara kazandırmak gibi faaliyetlerde bulunmuştur. Bunların yanı sıra halk ozanlarına halkevi ve halkodalarında konserler verdirerek halka tanıtmak ve bütünleştirmek için faaliyetler icra edilmiştir.. Türkiye'de ve dünyada ünlü ve saygın müzik üstatlarına Ankara Halkevinde konferanslar ve dersler verdirilmesi ise en kayda değer faaliyetlerdi. Çünkü böylece Türkiye'de musiki icra etmede ve musiki araştırmalarında yöntemler konusunda bilimsel tartışmalar başlamıştır. Şüphesiz üzerinde bilimsel tartışma yaratılan her konu ilerleme belirtilerinin ortaya çıkması anlamını taşır.

In the first years of the republic, the essential contributions of Turkish hearths within the studies of national state construction, is obvious. After 1932, this mission was undertaken by the public's houses. The public's houses operated as the hearths of people's education through the path of being a nation. Musical studies were among the most important activities. The basic principle in the field o +f music is to develop and popularize national music with the help of modern music. For this purpose, Ankara Public's House had some attempts, such as; choir, courses to teach playing musical instruments, concerts, collecting the folk songs, scoring the collected musical values. In addition to these, some concerts were organized in the Public's Houses and its smaller units in the towns, in order to introduce the minstrels to the people. The most important organization was undoubtedly the conferences and courses given by the respected masters, who were famous countrywide and worldwide, in Ankara Public's House. Thereby, scientific discussions started about musical performances in Turkey and the musical methods. So, it is exactly true that, every subject, which can be discussed scientifically, have the meaning for development.
Musical studies of Ankara public's house
Keywords: Tarih