Artemisia L. Subgen. Drancunculus (Bess.) Rydb. Taksonlarının uçucu yağ kompozisyonları ve antimikrobiyal özellikleri - Kırbag, Sevda; Bagcı, Eyüp; Civelek, Şemsettin; Kurşat, Murat (My University, 2019)
Bu çalışmada, Türkiye'nin farklı yerlerinden toplanan Artemisia L. cinsinin Drancunculus (Bess.) Rydb.altcinsi taksonlarının uçucu yağların bileşenleri ve bunların antimikrobiyal özellikleri belirlenmiştir.Uçucu yağlar bitkilerin toprak üstü kısımlarından hidrodistilasyon metodu kullanılarak elde edilmiştir.Antimikrobiyal aktivite oyuk agar metodu kullanılarak tespit edilmiştir. Artemisia campestris L.var.campestris temel uçucu yağ bileşenleri sırasıyla naftalen (%34.69), $\\beta$–pinen (%13.29), spatulenol(%7.70), 2,4 hexadien-1-one (%6.99) penta-2,4-dione (%4.96), ? -pinen (1.65%), limonen (%1.51)tespit edilmiştir. Artemisia campestris var. marschalliana (Spreng.) Poljak.’da benzen (%17.34), $\\beta$–pinen (%10.54), spatulenol (%10.45), 1-phenly-penta-2,4-diyn (%8.06), karyofillen oxid (%6.93),asenaphthylen (6.31%), limonen (4.45%), ?-pinen (3.70%), $\\beta$-mirsen (3.23%) belirlenmiştir. Artemisiacampestris L. var. araratica (Novopokr.) Poljak’da $\\beta$–pinen (%18.32), $\\beta$–pinen (%8.03), limonen(%5.19), cis-osimen (%2.87), trans- geraniol (1.93), trans-isolimonen (1.86%), kamfor (%1.79) olarakbelirlenmiştir. Artemisia scoparia Waldst. & Kit.’da 1-phenyl-penta-2,4-diyn (%15.44), benzen(%13.34), $\\beta$-pinen (%11.85), spatulenol (%11.11), limonen (%6.59), karyofillen oxid (%5.99), ?–pinen(%3.73), $\\beta$-mircen (%3.15), cis-okimen (%2.96) tespit edilmiştir. Artemisia türlerinin uçucu yağlarıpatojen mikroorganizmaların gelişimlerini farklı oranlarda engellemişlerdir.
Keywords: Biyoloji; Kimya; Tıbbi; Biyoteknoloji ve Uygulamalı Mikrobiyoloji