İkinci ve Dördüncü Parmak Oranının (2P:4P) ABO ve Rh Kan Grupları ile İlişkisi - Akkoc, Ramazan Fazıl; Aksu, Feyza; Karataş, Ahmet; Yakar, Burkay; Kavaklı, Ahmet; Ogeturk, Murat; Aydin, Suna (My University, 2023)
Amaç: Bu çalışmada 2P:4P oranının ABO ve Rh kan grupları ile ilişkisinin araştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya kronik rahatsızlığı olmayan, ellerinde herhangi bir patoloji veya cerrahi işlem öyküsü bulunmayan 500 kadın ve 500 erkek toplam 1000 kişi dahil edildi. Çalışmaya dahil edilen kişilerin el 2P ve 4P uzunlukları ölçüldü ve 2P:4P oranı hesaplandı. Bulgular: Kadınlarda; A Rh (+), O Rh (+), O Rh (-) ve AB Rh (-) kan gruplarında 2P:4P oranı <0.98 iken, diğer kan gruplarında bu oran kadınlar arasında yaygın olduğu gibi >0.98 olarak bulundu. Erkeklerde ise; 2P:4P oranı AB Rh (-) kan grubuna sahip bireylerde >0.98 olarak tespit edilirken, diğer kan gruplarında erkekler arasında yaygın olduğu gibi 2P:4P oranı <0.98 idi. Sonuç: A Rh (+), O Rh (+), O Rh (-) ve AB Rh (-) kan gruplarına sahip kadınlar ile AB Rh (-) kan grubuna sahip erkeklerde 2P:4P oranı, toplumlardaki bireylerin çoğunluğunun 2P:4P oranından farklı bulundu. Bu bireylerin 2P:4P oranı ile ilişkili hastalıklara yatkınlıkları geniş çaplı çalışmalar ile açığa çıkarılabilir ve elde edilecek bulgular ışığında bu insanları hastalıklara karşı korumaya yönelik önlemler doğumdan itibaren alınabilir.
Keywords: Antropometri; ABO ve Rh kan grupları; 2P:4P oranı