Ratlarda otolog intraperitoneal over transplantasyonunda antioksidan olarak melatonin ve oksitetrasiklin kullanımının karşılaştırılması - Sapmaz, Ekrem; Ilhan, Nevin; Altungül, Aygen; Akpolat, Nusret (My University, 2003)
Amaç: Ratlarda otolog intraperitoneal över transplantasyonunda melatonin ve oksitetrasiklinin antioksidan etkilerinin karşılaştırılması. Çalışmanın Yapıldığı Yer: Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum A.B.D. Elazığ. Materyal ve Metod: 28 adet erişkin, düzenli siklusa sahip Wistar albino cinsi dişi rat, estrus fazında, rastgele, tek kör 4 gruba ayrıldı. Grup l(n=7) kontrol, Grup 2 (n=7) bilateral ooforektomi ve intraperitoneal transplantasyon grubu, Grup 3 (n=7) 20 mcg/kg/IM melatonin ve Grup 4 (n=7)'e 10mg/kg/IM Oksitetrasiklin uygulandı. G3 ve G4'de ilaç uyguladıktan on beş dakika sonra bilateral ooforektomi ve intraperitoneal transplan-tasyon uygulandı. Tüm ratlarda laboratuar parametreleri olarak, oksidan sisteme ait ovaryan doku ve plazma malondialdehit (MDA) düzeyleri ile antioksidan savunma sistemine ait süperoks dismutaz (SOD) ve glutatyon peroksidaz (GSH-Px) düzeyleri incelendi. Ayrıca histopatolojik olarak vajinal sitoloji ve ovaryan nekroza ait bulgular incelendi. Verilerin istatistiksel analizinde Kruskall Wallis varyans analizi uygulandı. Anlamlı bulunan parametreler için Mann-Whitney U testi ile gruplar arası ikili karşılaştırmalar yapıldı ve p<0.03 anlamlı kabul edildi. Doku MDA düzeyi, över nekrozu, plazma MDA düzeyi, GSH-Px ve SOD düzeyleri arasında Spearman bağıntı analizi yapıldı. Bulgular: Grup 2'de over nekrozu, doku ve plazma MDA düzeyleri anlamlı olarak diğer gruplara göre artmış bulundu (p<0.03, Mann-Whitney U testi). SOD ve GSH-Px düzeyleri ise diğer gruplara göre anlamlı olarak azalmıştı (p<0.03, Mann-Whitney U testi). Melatonin kullanımı over nekrozu ve doku MDA düzeyi üzerine Oksitetrasiklin kullanımına göre daha etkili bulundu (p<0.03, Mann-Whitney U testi). SOD ve GSH-Px düzeyleri üzerine her iki antioksidan benzer etkinlikte idi (p>0.03, Mann Whitney U testi). Vajinal sitolojik inceleme tüm gruplarda ben-zer bulundu (p>0.03, Mann Whitney U testi). Spearman analizinde doku MDA düzeyi ile over nekrozu arasında pozitif yönde (rs=+0.9, n=28, p<O.OOl), SOD düzeyi ile negatif yönde çok güçlü bağıntı tespit edildi (rs=- 0.9, n=28, p<O.OOl). Sonuç: Ratlarda otolog intraperitoneal pelvik over transplantasyonunda antioksidan olarak Melatonin kullanımı Oksitetrasiklin kullanımına göre daha etkili olabilir. Doku MDA düzeyi arttıkça over nekrozu artmakta, SOD düzeyi ise azalmaktadır.
Keywords: Nakil; otolog; Modeller; teorik; Sıçanlar; Modeller; hayvan; Melatonin; Oksitetrasiklin