TÜRK DiN MOSiKiSi FORMLARI - Demirtaş, Yavuz (Fırat University, 2009)
Türkler, İsliim öncesinde olduğu gibi İslam sonrasında da, doğum, sünnet, evlilik, ölüm vs. gibi hayatın hemen her safhasında mfisik!den azam! dı:recede istifade etmişlerdir. Özellikle büyük itina gösterdikleri din! hayatlarında mfisiklye geniş ölçüde yer vermeleri, zamanla, kendine mahsus birtakım özellikleri bulunan ve "Türk Din Müsiklsi" olarak adlandırılan bir mfisik1 türünü ortaya çıkarmıştır. Bu mOsikinin sahip olduğu özelliklerin başında ise, "eser bestelenmesinde uyulması gereken beste kalıp ları" manasma gelen formlar gelmektedir. Bu formların neler olduğu ve ne gibi özellikleri taşıdığı hakkında bilgi sahibi olmak, hiç şüphesiz icra ediien Dini Mfisiki eserlerini daha da anlaşılır kılacaktır. işbu çalışma, Türk Din MOsikisi Formları hakkında ayrıntılı bilgiler vermeyi amaçlamaktadır.
Forms of The Turkish Religious Music
Keywords: Religious Studies; Din Araştırmaları