Diyabetik ketoasidozda çok düşük doz insülin tedavisi - Özkan, Yusuf; Dönder, Emir (My University, 2003)
Amaç : Son zamanlarda diyabetik ketoasidoz (DKA) tedavisinde çok düşük doz insülin tedavisinin daha güvenilir ve daha etkin olduğu rapor edilmektedir. Bu nedenle çalışmamızda çok düşük doz insülin tedavisinin DKA'daki etkinliğini araştırmayı amaçladık. Materyal ve Metot: Kan şekeri >300 mg/dl, kan pH'sı <7.30 ve kanda asetonu (+) olan diyabetik hastalar çalışmaya dahil edildiler. Hastalara tedavi başlangıcında 10 Ü kristalize insülin i.v. bolus şeklinde verildi ve bu işlemi takiben 1 Ü/saat insülin infüzyonuna başlandı. Hastaların bir saat içinde kan şekerlerinin ortalama 50 mg/dl düşmesi hedeflendi. Kan şekerindeki düşme hızının hedefin altında kalması durumunda saatlik insülin infüzyon dozu arttırıldı. Saatlik düşme hızının 100 mg/dl'den daha fazla olması durumunda ise %5 dekstrozla müdahale edildi. %0.9 NaCl ve/veya Ringer laktatla sıvı replasmanı ve kan değerlerine göre de elektrolit replasmanı yapıldı. Bulgular: Tip 1 diyabetik 13 hasta (yaş ortalamaları 27$\\pm$10 yıl, 8 kadın, 5 erkek) ve Tip 2 diyabetik 10 hasta (yaş ortalamaları 60$\\pm$11 yıl, 6 kadın, 4 erkek) çalışmaya alındı. Hastaların tedavi başlangıcında kan şekeri düzeyleri ortalama 472$\\pm$100 mg/dl (323-640 mg/dl) ve kan pH'ları ortalama 7.17 (6.88-7.30) idi. Tedavinin 12. saatinde kan şekeri düzeyleri ortalama 228$\\pm$19 mg/dl (117-417 mg/dl) ve kan pH'ları ortalama 7.35 (6.89-7.45) oldu. Kan şekerini yaklaşık 50 mg/dl düşüren ortalama insülin infüzyonu 1. saatte 1 Ü, 2. saatte 1.7 Ü (1-3 Ü), 4. saatte 2.7 Ü (1-4 Ü), 8. saatte 3.8 Ü (1-10 Ü) ve 12. saatte 4.4 Ü (2-17 Ü) olarak gerçekleşti. Hastalarda hayatı tehdit edici herhangi bir komplikasyon gelişmedi. Hastaların yoğun bakımda kalış süreleri ortalama 16 saat (4-72 saat) oldu. Sonuç: DKA tanısı ile takip ettiğimiz 23 diyabet hastası çok düşük doz insülin ile başarılı bir şekilde tedavi edildi. Düşük doz insülin tedavisinin DKA tedavisinde güvenle kullanılabileceği düşüncesindeyiz.
Keywords: Diabetik ketoasidoz; İnsülin; Kan şekeri