TÜBERKÜLOZİSLİ SIĞIRLARDA ANTİOKSİDAN PARAMETRELERDEKİ DEĞİŞİMLER - KELTEK, YUNUS (Fırat Üniveristesi, 2016)
Bu çalışma, tüberkülozisli sığırlarda antioksidan parametrelerdeki değişimi belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada 15 tüberkülozisli ve 15 sağlıklı toplam 30 adet inek kullanılmıştır. Tüberkülozisin teşhisinde deri içi PPD mamalian tüberkülin testi kullanılmıştır. Çalışmada kullanılan pozitif kan örnekleri tek tüberkülin uygulamasından 72 saat sonra deri kalınlığı 4mm'den kalın olan hayvanlardan, kontrol grubunu oluşturan kan örnekleri ise deri kalınlığı 2 mm'den fazla olmayan hayvanlardan alınan örneklerden oluşmaktadır. Hem tüberkülozisli hem de kontrol grubundaki hayvanların V. jugularislerinden kan örnekleri alınmış, 3000 rpm'de 5 dakika santrifüj edildikten sonra örnekler epandorf tüplere alınarak, -20 oC'de dondurularak en kısa sürede analizleri yaptırılmıştır. Lipid peroksidasyonu (MDA) tayininde Placer, GSH-Px tayininde Lawrence, GSH tayininde Sedlak ve katalaz enzim aktivitesinin tayininde ise Goth'un tanımladığı yöntemler kullanılmıştır. Vitamin E ile vitamin A düzeyleri ticari test kitleri yardımıyla HPLC cihazında belirlenmiştir. Vitamin C düzeyleri ise kolorimetrik olarak belirlenmiştir. Gruplar arasında malondialdehid (MDA), glutatiyon peroksidaz (GSHPx), glutatiyon (GSH), vitamin E ve vitamin C bakımından istatistiksel önem saptanmasına rağmen, katalaz ve vitamin A yönünden herhangi bir önem saptanmamıştır. Sonuç olarak tüberkülozisli sığırlarda lipid peroksidasyon ve antioksidan parametrelerde önemli değişimler belirlenmiştir.

The study was conducted to detect the changes of antioxidan parameters in cattle with tuberculosis. The study was conducted on 30 cattle consist of 15 cattle with tuberculosis and 15 healthy cattle. Intradermal PPD mamalian tuberculin test was used for diagnosis of tuberculosis. Positive blood samples used in the study of a single tuberculin application 72 hours after the skin thickness is 4 mm thick with animals, the control group, blood samples forming the skin thickness is comprised of samples from animals of not more than 2 mm. Blood samples were taken from the jugular vein of both tuberculosis and control animals, centrifuged at 3000 rpm for 5 minutes, after taking the samples in the epandorf tubes was frozen at -20oC and as soon as the analysis has been done. Lipid peroxidation (MDA), GSH-Px, GSH, and catalase were determined to Placer, Lawrence, Sedlak and Goth, respectivelly. Vitamin E and vitamin A levels were determined by HPLC unit using commercially available test kits. The vitamin C levels were determined colorimetrically. Although the significant differences were determined in malondialdehide (MDA), glutathion peroxidase (GSH-Px), glutatione (GSH), vitamin E and vitamin C levels between groups, the significantly changes wasn't determined in the catalase and vitamin A levels. In conclusion, an important changes was determined in the lipid peroxidation and antioxidan parameters in the cattle with tuberculosis.
The changes of antioxidant parameters in the cattle with tuberculosis
Keywords: Veteriner Hekimliği