Borun İnsan ve Hayvan Sağlığı Üzerine Etkileri,Antimikrobiyel Özellikleri ve Gıdalarda KullanımPotansiyelleri - Mutlu, Muhsin; Çalıcıoglu, Mehmet (My University, 2021)
Bor, doğada bileşikler halinde bulunan ve çeşitli biyolojik süreçlerde rol oynayan önemli bir mineralolup, insan ve hayvanların büyümesi için gerekli esansiyel bir iz elementtir. Türkiye, Dünya’datoplam bor rezervi sıralamasında %73'lük pay ile ilk sırada yer almaktadır. Bor, solunum, sindirimve deri yoluyla vücuda girerek ve insan ve hayvanlarda enerji, mineral ve kemik metabolizmasınıetkilemektedir. Yapılan bazı çalışmalar; bor bileşiklerinin bakteri, küf, maya ve virüslere karşıbakteriyostatik, bakterisidal, fungistatik, fungisidal ve antiviral etkilerinin olduğunu göstermektedir.Borik asit ve sodyum tetraborat, bazı gıdalarda (mersin balığı yumurtası) koruyucu olarak ve gıdatakviyelerinde kullanılmakta ayrıca gıda ambalaj malzemelerinde kullanımına yönelik çalışmalaryapılmaktadır. Bu derlemede, borun insan ve hayvan sağlığına olan etkileri, antimikrobiyelözellikleri ve gıdalarda kullanım alanları ele alınmıştır.
Keywords: Biyoloji; Halk ve Çevre Sağlığı; Gıda Bilimi ve Teknolojisi