HİDROKSİAPATİT ESASLI SERAMİK MALZEMELERİN KRİSTAL YAPI VE MİKROYAPILARININ İNCELENMESİ - BAĞCI, DİLEK (Fırat Üniveristesi, 2017)
Bu tez çalışmasında, Al ve Zn katkılı hidroksiapatit biyoseramik numuneler, yaygın kullanıma sahip bir yöntem olan sol-jel yöntemi ile üretildi. Üretilen numunelerin karakterizasyonu ise şu şekilde gerçekleştirildi: X-ışını kırınımı (XRD) analizleri sonucunda elde edilen veriler kullanılarak numunelerin kristal yapıları ve faz bileşimleri belirlendi ve katkı miktarının bu özellikler üzerine etkileri belirlenmeye çalışıldı. Fourier dönüşüm kızılötesi spektroskopisi (FTIR) tekniği ile numunelerdeki fonksiyonel gruplar belirlendi. Taramalı elektron mikroskopisi (SEM) ve enerji dağılımlı X-ışını (EDX) analizleri yardımıyla numunelerin morfolojileri belirlendi ve yine bu katkı miktarının mikro yapı üzerine etkileri incelendi. Katkı madde miktarı değiştikçe numunelerin kristal yapıları da değişmektedir. Katkı maddesinin miktarı arttıkça kristalleşme derecesinin azaldığı gözlemlendi. X – ışını kırınımı (XRD) sonuçlarına göre, numunelerin nanokristal yapıda oldukları gözlemlendi. FTIR spektrumu analizlerinde ise numunelerin yapısında özellikle fosfat ve hidroksil gruplarının varlığı gözlemlendi.

In this thesis, Al and Zn doped hydroxyapatite bioceramics were produced by sol-gel method which is the most widely used method. The characterization of the produced samples was carried out as follows: The crystal structures and phase compositions of the samples were determined using data obtained from X-ray diffraction (XRD) analyzes and the effects of the additive on these features were tried to be determined. Fourier transform infrared spectroscopy (FTIR) technique was used to identify the functional groups in the samples. The morphologies of the samples were determined with the help of scanning electron microscope (SEM) and energy dispersive X-ray (EDX) analyzes and the effects of this contribution on the microstructure were also studied. As the amount of additive material changes, the crystal structures of the samples also change. As the amount of additive increased, it was observed that the degree of crystallization decreased. According to the results of X - ray diffraction (XRD), the samples were observed to be in nanocrystal structure. In the FTIR spectrum analysis, in particular, the presence of phosphate and hydroxyl groups was observed in the structure of the samples.
Investigation of the crystal structure and microstructure of hydroxyapatite based ceramic materials
Keywords: Fizik ve Fizik Mühendisliği