Asemptomatik ailesel hipertrigliseridemi: Üç vaka sunumu - Kurt, A.neşe Çıtak; Elkıran, Özlem; Benzer, Derya; Akarsu, Saadet; Yılmaz, Erdal; Aygün, A. Denizmen (My University, 2007)
Ailesel hipertrigliseridemi ender görülen otozomal dominant kalıtımlı bir hastalıktır. Açlık plazma trigliserid düzeyi genellikle 250-1000 mg/dl, kolesterol düzeyi normal ya da hafifçe artmış, yüksek dansiteli lipoprotein genellikle azalmıştır. Çocukluk döneminde genellikle bulgu vermez, ancak normal populasyona göre artmış ateroskleroz riski taşırlar. Bu yazıda ailesel hipertrigliseridemi tanısı alan asemptomatik 3 vaka sunulmuştur.
Keywords: Çocuk; Kadın; Süt çocuğu; Erkek; Lipid metabolizması; doğuştan kusurlar; Hiperlipoproteinemi tip IV