Yeni İlköğretim Programına İlişkin Öğretmen Görüşlerinin Çeşitli Değişkenler Açısından Değerlendirilmesi - Gökleksiz, Mehmet Nuri (My University, 2007)
Problem Durumu: Cumhuriyetin kuruluşundan günümüze, sürekli değişimler karşısında daha iyi öğrenme-öğretme ortamları oluşturmak için program geliştirme çalışmaları sürdürülmüştür. 2004 yılında yeni bir ilköğretim programı hazırlanmış ve 120 pilot okulda uygulanmıştır. Yeni program şu anda Türkiye'de tüm ilköğretim okullarında uygulanmaktadır. Yeni program yapılandırmacı yaklaşıma, aktivite ilkesine, çoklu zekâ teorisine ve öğrenci merkezli öğretime dayanmaktadır. Öğretmenler bir öğretim programının etkili biçimde uygulanmasında anahtar kişilerdir. Bir öğretim programının başarısı büyük ölçüde öğretmenlerin programı benimsemelerine ve belirlenen amaç doğrultusunda uygulamalarına bağlıdır. Araştırmanın Amacı: Bu araştırmanın amacı, yeni ilköğretim programının pilot olarak uygulandığı okullarda görev yapan öğretmenlerin, yeni programın uygulanmasına ve etkililiğine ilişkin görüşleri arasında farklılık olup olmadığını ders verdikleri sınıf düzeyi, mesleki kıdem ve eğitim düzeyi değişkenlerine göre belirleyip, karşılaştırmaktır. Araştırmanın Yöntemi: Betimsel nitelikli bu çalışmada 24 maddeden oluşan yeni ilköğretim programlan ölçeği kullanılmıştır. Dört alt boyuttan oluşan ölçeğin geçerlik ve güvenirlik analizleri yapılmış ve Cronbach Alpha güvenirlik katsayısı 0,92, KMO değeri 0,87, Bartlett test değeri ise 1568,660 olarak bulunmuştur. Bu sonuçlar veri toplama aracının geçerli ve güvenilir olduğunu göstermektedir. Ölçek, pilot uygulamanın yapıldığı sekiz ildeki 982 öğretmene uygulanmıştır. Araştırmanın bulguları sınıf düzeyi, mesleki kıdem ve eğitim düzeyi değişkenleri açısından değerlendirilmiştir. Veriler tek yönlü varyans analizi ve Kruskall Wallis H testleri kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular ve Sonuçlar: Araştırma ile öğretmenlerin sınıf ve eğitim düzeyi değişkenleri açısından eğitim ortamı, programı tanıma, benimseme ve uygulamaya ilişkin görüşleri arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Mesleki kıdeme göre programı tanıma açısından grupların görüşleri arasında anlamlı farklılık bulunurken, eğitim ortamı, programı benimseme ve uygulamaya ilişkin görüşlerde anlamlı farklılık belirlenmemiştir. Öneriler: Yeni ilköğretim programlarının etkili biçimde kullanılması için öğretmenlere yapılandırmacılık, çoklu zekâ ve öğrenci merkezli öğretimle ilgili hizmet içi eğitim verilmelidir. Öğretmenlere sadece teorik bilgiler verilmemeli aynı zamanda uygulamalı örnekler de sunulmalıdır. Öğretmenler programın güçlü ve zayıf yönlerini bilmelidirler. Hizmet öncesi eğitim sürecinde öğretmen adaylarına yeni programın dayandığı teorik altyapı tanıtılmalıdır. Böylece yeni programı tanıma ve benimsemeleri mümkün olacaktır.
Keywords: Öğretmen görüşleri; yapılandırmacılık; ilk öğretim okulları; hizmet içi eğitim; çoklu zeka; ilk öğretim programı; öğrenci merkezli öğretim; program geliştirme